Ontbijt

RECEPT: Havermoutbrood

Laatst zag ik een recept voor havermoutbrood voorbijkomen. Van de naam werd ik eerlijk gezegd niet heel enthousiast, maar toen ik de ingrediënten zag wel! Er gaan namelijk o.a. rozijnen, dadels en kaneel in. Ik denk dat je ook heel goed andere dingen kunt toevoegen, zoals gedroogde pruimen of cranberries.

Ik ben aan de slag gegaan en de geur van dit brood alleen al was lekker. Mijn moeder vroeg me om een stukje voor haar me te nemen avond als het geslaagd was. En je raadt het al, ‘s avonds ging ik naar haar toe mét een stukje havermoutbrood. Zij vond het erg lekker en het testpanel bij mij thuis vond het ook lekker. Missie geslaagd dus!

Wat heb je nodig?

  • 225 gram speltbloem
  • 8 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 100 gram havervlokken of havermout
  • 75 gram koude boter in blokjes (voor nog meer gezondheid zou je dit kunnen vervangen voor dezelfde hoeveelheid kokosolie.
  • 140 gram dadels in kleine stukjes
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 75 gram rozijnen
  • 125 ml karnemelk

Bereidingswijze

1. Doe de speltbloem, bakpoeder, havervlokken/havermout, zout, boter, stukjes dadels, pompoenpitten, zonnebloempitten, kaneel en rozijnen in een kom en kneed het met je handen totdat je grote vlokken hebt.
2. Schenk de karnemelk erbij en kneed er een samenhangend deeg van.
3. Maak van het deeg een lange rol en duw een beetje in de juiste vorm. Het brood moet ongeveer 24,5 cm lang zijn en 4,5 cm hoog. Eventueel kun je het brood ook in een cakevorm doen, maar dan zul je minder een korstje krijgen.
4. Als er rozijnen bovenuit steken, duw deze dan een beetje terug in het deeg. Dit om te voorkomen dat ze verbranden. Dit smaakt bitter.
5. Verwarm nu de oven voor op 180 graden.
6. Wikkel het deeg in huishoudfolie en plaats het deeg voor 20 minuten in de koelkast.
7. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze voor 30 á 35 minuten in de oven.
8. Het brood is klaar wanneer het goudbruin en gaar is.
9. Haal het brood uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Het brood is het lekkerste als het nog een beetje warm is, maar kan ook goed koud gegeten worden. Mocht je het brood niet in een keer op krijgen, dan kun je het per plakje invriezen. Zo kun je altijd een plakje nemen.

Heb jij dit heerlijke recept uitgeprobeerd? Tag @boostyourkids dan op social media. Dat vinden wij hartstikke leuk.

Lisette
Lisette

Lisette (25 jaar), getrouwd, moeder van Sil (5) en Noor (2). Liefde voor dieren en werkzaam binnen een dierenartspraktijk. Rustig en geordend van buiten, maar druk en chaotisch van binnen. Voor gezonde (broodtrommel)inspiratie kunnen jullie mij vinden op Instagram: @oh.happy.kids.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *