Health

HEALTH: Nachtouders

Nachtouders… Een term die voor de geboorte van Gijs mij nog volledig onbekend was! Natuurlijk was ik me er heel erg van bewust dat als er een baby zou komen dat je dan (heel veel) uren slaap in zou moeten gaan leveren, maar dat dit na bijna 1,5 jaar nog steeds zo zou zijn… daar had ik even niet op gerekend!

Gijs is 5 weken te vroeg geboren en heeft een pittige start gehad. Dat hij daarom in de begin maanden moeilijkere nachten had, was voor mij/ons heel begrijpelijk.

Inmiddels is hij bijna 1,5 jaar en zijn de nachten dat hij heeft doorgeslapen nog altijd op één hand te tellen. In een slechte nacht wordt hij gemiddeld zo een 6/7 keer wakker en tijdens een goede nacht gemiddeld 2 tot 3 keer.

Langzaam maar zeker lijkt er meer ritme in te komen en heeft hij inmiddels meer goede dan slechte nachten, maar toch breekt het je op. Ineens merk je hoe belangrijk een goede nachtrust is voor je eigen welzijn, je sociale leven,  het kunnen functioneren op je werk, maar ook voor je relatie (want nee, slaapgebrek maakt het thuis niet altijd gezelliger).

Voor ons is nog altijd onduidelijk waarom de nachten zo slecht gaan. Het heeft me sommige periodes heel onzeker gemaakt als moeder. Je gaat aan jezelf twijfelen, helemaal als je  andere verhalen om je heen hoort van kinderen die al heel snel hele nachten door slapen. Ik ben zo bang geweest om dingen over het hoofd te zien, misschien heeft hij wel pijn? Misschien heeft hij niet genoeg gegeten? En ga zo maar even door..

Wat het ook niet beter maakt zijn de goedbedoelde opmerkingen van andere ouders.  Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het wel gehoord. Mijn top 5 meest gehoorde adviezen/opmerkingen:

1. Is hij vaak wakker? Dan verwen je hem te veel! Gewoon laten huilen, dan leert hij vanzelf wel dat hij moet gaan slapen.
2. Geef hem een nachtje aan mij mee, dan slaapt hij zo door!
3. Oh?! Die van mij sliep na 4 weken al door hoor!
4. Het is een fase! Later lach je hierom – wordt vaak gezegd door de ouders van uitspraak 3! Hoe kan het ook anders?!
5. Scheutje jenever erin werkte vroeger prima hoor!

Een advies voor de mensen die dit soort dingen zeggen; stop hiermee! Het zijn zulke dooddoeners. En nee, je bent niet zielig als “nachtouder”, het hoort erbij en het maakt je kind ook zeker niet minder leuk, maar soms wil je hier gewoon even lekker over klagen, zonder stom advies waar je toch niks mee kunt! Daarnaast maak je iemand zo ontzettend onzeker en laten we eerlijk zijn?! Het ouderschap is al moeilijk, spannend en onzeker genoeg! Daar hoeven we elkaar niet nog eens in te versterken!

Hoe dan ook, de nachten zijn soms zwaar en lang niet altijd leuk, maar je doet het met liefde en hoe gek het ook klinkt… Slaapgebrek went (een klein beetje dan).  En het voordeel van de vele uren wakker zijn is dat je ineens behoort tot een soort geheim genootschap: #nachtouders. Weer iets om van je bucketlist af te strepen!
Wil jij je ervaringen delen, stuur dan een mailtje naar info@boostyourkids.nl

Daphne
Daphne

Hi, ik ben Daphne (28), de trotse moeder van Gijs (1). Samen met mijn vriend en ons zoontje woon ik in de omgeving van Amsterdam. Naast het fulltime moeder zijn, ben ik werkzaam als maatschappelijk werkster. Ik ben een echt familiemens en geniet dan ook ontzettend van lekker erop uit samen met mijn gezin. Schrijven heb ik altijd heel erg leuk gevonden en sinds ik moeder ben is dit alleen nog maar meer geworden, want tsja inspiratie genoeg met een heerlijke eigenwijze dreumes! Voor nog meer leuks volg mij op instagram via @mama.van.gijs

Comments (2)

  • Avatar Joyce says:

    Ieder kind is anders en je doet het nooit verkeerd voor je kind! Don’t forget that! Kanjer😘

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *