Food

FOOD: Een ‘gezonde’ paasbrunch

Aankomend weekend is het Pasen en dat betekend bij ons altijd een paasbrunch. Dit jaar gaan we kamperen op Texel dus zal het iets anders gaan als de voorgaande jaren.
Daarom heb ik samen met de kinderen al een paasbruch gehad en konden we al wat lekkere recepten uitproberen die we nu met jullie kunnen delen. Weet je nog niet wat je wilt maken voor de paasbrunch? Lees dan snel verder.

Natuurlijk mager bij de paasbrunch ook wel gesnoept worden, maar het moet natuurlijk niet alleen maar slecht zijn wat op tafel staat. Ik heb er deze keer voor gekozen om een aantal verschillende ‘gezonde’ lekkernijen in elkaar te flansen. Zo heb ik heerlijke mini carrot cakes gemaakt, havermout/pindakaas cups, mini trifles en hartige scones gemaakt.

 

Mini Carrot Cakes

Benodigdheden cake

  • 150 gr geraspte wortel
  • 2 bananen
  • 200 gr speltmeel
  • 100 ml amandelmelk
  • 60 gr walnoten
  • 2 eieren
  • 50 gr medjoul dadels
  • 3 tl koek- en speculaaskruiden
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • springvorm of brownievorm
  • uitsteker

Benodigdheden topping

  • 200 ml cream cheese light
  • 100 gr magere kwark
  • 10 ml honing
  • 1 tl vanille aroma
  • een klein scheutje citroensap
  • dragee paaseitjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden. Rasp de wortel en hak de walnoten fijn. Mix de bananen, dadels, eieren en amandelmelk in de blender tot een gladde massa. Mix het speltmeel, bakpoeder, kaneel en de koek- en speculaaskruiden in een beslag kom goed door elkaar en schenk het bananenmengsel erbij. Roer dit goed door elkaar tot een glad beslag. Voeg de geraspte wortel en de gehakte walnoten bij het beslag en roer alles nog een keer goed door. Vet de bakvorm goed in met kokosolie en bekleed deze met een stukje bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak de carrot cake 30-35 minuten.

Ondertussen kan je de topping klaar maken. Mix de creamcheese, magere kwark, honing, vanille en citroensap goed door elkaar en klaar is de topping. Zet deze nog even weg in de koelkast tot de cake klaar is. Zodra de cake klaar is laat je deze afkoelen. Als de cake voldoende afgekoeld is, kan je de vormpjes uitsteken. Pak de topping erbij en besmeer de eerste laag, stapel een volgend stukje cake erop en maak het af met een laagje topping en een dragee eitje. Enjoy!

Hartige scones

Dit recept heb ik van mijn Engelse collega gekregen en ik moet zeggen dit is echt een van mijn favorieten. Niet heel erg gezond maar eens wat anders dan de zoete scones.

Benodigdheden

  • 220 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 ml melk
  • 55 gr  zachte roomboter
  • 150 gr harde kaas naar keuze (officieel cheddar maar ik heb de laatste keer extra belegen gebruikt)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 gr. Rasp de kaas zelf of je kan natuurlijk geraspte kaas kopen. Ik kies ervoor om het zelf te raspen omdat de kaas dan een stuk grover is. Kneed het bakmeel en de roomboter door elkaar en voeg vervolgens alle overige ingredienten toe. Kneed het tot een samenhangend deeg wat ‘uitgerold’ kan worden. Als het te plakkerig is voeg je nog een beetje zelfrijzend bakmeel toe. Maak er een plak van met een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek nu ronde vormen uit en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. De scones bak je 12-15 minuten totdat ze goed gerezen zijn. Laat ze afkoelen op een rek. Heerlijk met kruidenboter.

Havermout/pindakaas/banaan cups

Dit uitprobeerseltje is eigenlijk best heel goed gelukt en zeker voor herhaling vatbaar. Niet alleen voor een brunch maar ook ideaal als tussendoortje naar school of op een monkeyplatter.

Benodigdheden

  • 375 gr havermout
  • 1/2 tl kaneel cinnamon
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 200 ml amandelmelk
  • 2 el gebroken lijnzaad 
  • 30 ml maple syrup
  • 1 tl vanille extract
  • 2 bananen
  • 3 eetlepels pure pindakaas (goed doorroeren)
  • paar plakjes banaan

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 gr en vul je muffintray met papierenvormpjes. Als je een siliconen muffintray gebruikt zorg er dan voor dat deze goed ingevet is. Meng de havermout met de kaneel, het bakpoeder, en zout. In een aparte schaal meng je de lijnzaad met de amandelmelk en het vanille extract. Laat dit mengsel even 5 minuten staan. Prak ondertussen de 2 bananen en voeg deze samen met de pindakaas toe aan het lijnzaad mengsel. Voeg nu de droge en natte ingredienten aan elkaar toe en meng dit goed door elkaar. Gebruik een ijsschep om het mengsel te verdelen over de muffinvormpjes en maak het af met een plakje banaan. De cups gaan 30-35 minuten in de oven. Je kunt deze cups ook perfect invriezen. Zorg er dan wel voor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat ze de vriezer ingaan.

 

Mini trifle met brownie, rood fruit en kokos

Oke dit is iets minder gezond door de brownie maar deze kan je eventueel weglaten. Het is wel heel erg lekker erin en de combinatie van chocolade en fruit is natuurlijk een match made in heaven.

Benodigdheden

  • 200 gr griekse yoghurt
  • 3 chocolade brownies ( ik kocht de kant en klare bij de aldi)
  • 1 bakje gemengd rood fruit ( ik heb aardbeien, frambozen en blauwe bessen gebruikt)
  • 4 el geraspte kokos
  • 100 ml slagroom
  • pure chocoladehagelslag
  • dragee eitjes (optioneel)

Bereidingswijze

Verdeel de helft van de yoghurt over 4 glaasjes. Snijd de brownies in reepjes en het fruit eventueel in wat kleinere stukjes. Verdeel de helft van de brownies en het fruit over de glaasjes en bestrooi met een deel van de kokos, Herhaal dit nog een keer en start met het verdelen van de yoghurt. Klop met de mixer de slagroom en verdeel dit over de glaasjes. Garneer dit met eventueel overgebleven fruit, pure hagelslag en een dragee eitje.

Ik hoop dat jullie nog wat leuke ideeen hebben opgedaan met deze paasbrunch recepten. Heb je naar aanleiding van dit artikel een van de recepten gemaakt? Deel dit dan met ons op social media door @boostyourkids te taggen. Dat vinden wij ontzettend leuk. Fijne Pasen!

Charelle Pieters
Charelle Pieters

Hi, Ik ben Charelle (34), getrouwd met Brighton en mama van Sem (15), Ezra (10) en Nouri (3). Vanaf 1 maart jl. run ik Boost Your Kids. Dit is waar mijn hart ligt. Kinderen, schrijven en een gezonde levensstijl. Ik hoop dit samen met mijn team en jullie tot een groot succes te maken. Naast BYK werk ik parttime als project assistent. We wonen in de randstad maar mijn droom is om ooit nog eens richting het zuiden te gaan en een oude woonboerderij kopen en deze helemaal op te knappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *