Mind

MIND: Hallo pré-peuterpuberteit!

De peuterpuberteit is bij vrijwel alle ouders bekend, tussen het tweede en derde jaar begint de nee-fase!

Je kind ontdekt zijn/haar eigen wil en onafhankelijkheid.
Hierbij komen regelmatig driftbuien kijken, waarbij je kind zichzelf op de grond gooit, begint te gillen/schreeuwen en vooral niks wil wat jij op dat moment wilt.
Maar wist je dat je kind hier (ongeveer) een half jaar van te voren ook al een belangrijke ontwikkeling in maakt? Wij zitten er momenteel middenin.. hallo pré-peuterpuberteit!

Het bezorgt me regelmatig hoofdpijn en heel wat gênante momenten, de pré-peuterpuberteit.
Nu hebben wij een kind met een stevige eigen wil, maar dat er een andere fase is aangebroken merken we zeker! De peuterpuberteit is een periode van ongeveer tweeënhalf jaar waarin er grote veranderingen plaatsvinden bij je kind. Hij ontdekt steeds meer dat hij een eigen persoon is met een eigen wil.
Echter begint deze fase vaak al vanaf 1,5 jaar of te wel de pré-peuterpuberteit.

Tijdens de peuterpuberteit wordt er een flinke stap naar zelfstandigheid gezet.
Alle driftbuien, alle meltdowns zijn eigenlijk alleen maar tekenen van het feit dat je kind heel hard aan het werk is om te groeien en zich te ontwikkelen.
Hartstikke goed natuurlijk, maar oh boy wat is het soms ontzettend lastig om hier mee om te gaan!

Sinds een paar weken zijn de driftbuien hier dagelijks aanwezig en ben ik me er langzaam in gaan verdiepen.
Hoe ga je hiermee om? Wat doe je wel en wat doe je juist niet? Uiteindelijk komt het er op neer dat je vooral de tactiek toe moet passen die bij jou past als ouder, maar als je een strategie kiest moet je deze zo consequent mogelijk uit blijven voeren.

Wij kiezen er voor om driftbuien zoveel als mogelijk te negeren en hem maar even uit te laten razen. We proberen zijn boosheid zoveel mogelijk te erkennen, maar zo min mogelijk toe te geven in wat hij op dat moment wil. Thuis een prima tactiek, in het openbaar soms verdomd lastig! Vooral omdat je dan ineens te maken krijgt met de blikken en mening van andere, die ze op dat moment ook maar al te graag met je delen.

Naast het feit dat je je eigen strategie hierin moet bepalen is de gedachten: “ choose your battles “ ook een hele fijne geworden voor ons.
Uiteraard zijn er dingen die absoluut niet mogen of gewoon weg niet veilig zijn, maar laat je niet te veel meeslepen in het altijd volgen van de regeltjes.
Stap eens samen door een flinke regenplas, volg je kind eens in zijn haar spel!

Kortom, een heftige tijd met weer heel veel lastige obstakels in het ouderschap, maar ook een goed teken dat je het de afgelopen 1,5 jaar prima gedaan hebt en je kind aangekomen is in de volgende stap van zijn/haar ontwikkeling!

 

Daphne
Daphne

Hi, ik ben Daphne (28), de trotse moeder van Gijs (1). Samen met mijn vriend en ons zoontje woon ik in de omgeving van Amsterdam. Naast het fulltime moeder zijn, ben ik werkzaam als maatschappelijk werkster. Ik ben een echt familiemens en geniet dan ook ontzettend van lekker erop uit samen met mijn gezin. Schrijven heb ik altijd heel erg leuk gevonden en sinds ik moeder ben is dit alleen nog maar meer geworden, want tsja inspiratie genoeg met een heerlijke eigenwijze dreumes! Voor nog meer leuks volg mij op instagram via @daphne.paas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *