Mind

MIND: Geheimen op zolder

‘Elke gebeurtenis die voorbijkomt doet mij soms denken aan vroeger ‘hoe was dat bij ons thuis en wat deed dat met mij’. Als ouders maken we keuzes waarvan we denken dat die hetbeste zijn voor ons en onze kinderen. We beslissen en ondernemen actie want geluk is belangrijk! Maar wordt elk kind hierin ook gehoord of wordt het meegenomen in de stroom van keuzes die er gemaakt worden zonder naar het kind geluisterd te hebben?

Bijna vakantie

Het is weer bijna eind van het schooljaar! De laatste weken zitten vol met nog allerlei activiteiten, eindmusicals, juffendagen en groep 8 kampen het staat allemaal op de evenementenkalender.

Het enorme aanbod lijkt leuk maar soms vraag ik me af geld dit voor iedereen? Ik kan me mijn eigen schooltijd nog goed voor de geest halen. Het was een fijne tijd ik heb genoten van alles wat het meebracht maar wel altijd met een randje want….

Gescheiden ouders

Ik was namelijk een kind van gescheiden ouders. Vanaf de middelbare school was dit definitief maar al redelijk voelbaar door de voorgaande schooljaren heen. Kinderen van gescheiden ouders, alles apart, twee huizen, twee tassen,nachtje hier en nachtje daar. Maar wat is thuis bij papa of bij mama?

Kijken ze elkaar aan of gunnen ze elkaar het daglicht niet? Hoe goed je als ouder ook je best doet dit te verbergen kinderen voelen alles. Zo ook de spanning bij belangrijke momenten op school zoals de musical groep 8 of de informatieavond voor voortgezet onderwijs.

De keuze die je moet maken als ouder en kind bijvoorbeeld naar welke school je gaat, het begin van weer een stukje verder de toekomst in dat deel dat jouw kind klaarstoomt voor die stap die er gezet wordt de wijde wereld in. Die wereld waarvan we verwachten dat als ze daar komen ze alles nog weten wat we ze geleerd hebben.

Hoe fijn is het dan dat je elkaar als ex-partners kunt aankijken en kan zeggen: Ondanks alles hebben we dat toch wel even mooi samen geflikt! Hoe fijn is het als je voelt en opmerkt dat beide ouders er voor je zijn dat ze even opzij kunnen zetten dat misschien wel papa een andere mevrouw heeft leren kennen of dat mama niet meer van papa houdt of andersom.

Wanneer je kind dat podium opstapt en maar naar een punt hoeft te kijken in de zaal omdat papa en mama naast elkaar zitten is het moment dat je ook als ouder mag beseffen hoe goed je het doet. Het geluk van je kind is het geluk van jou……en daar mag je best wel eens even een pauze nemen in de strijd die scheiden heet.

In ons wereldje zijn wij gelukkig getrouwd en duurt het nog een paar jaartjes voordat wij bij dat punt beland zijn dat we de aula inlopen om te kijken naar de eindmusical.

Maar lieve schat we zullen hoe dan ook in alles samen achter jou staan in welke keuzes, optredens of levenservaringen dat dan ook mogen zijn.

In the end hebben we als ouders allemaal onze ‘eigen geheimen op zolder’. Het is aan jou wanneer je soms weer is even naar boven loopt maar voor nu is de zolder voor de kinderen verboden terrein.

Ben jij een alleenstaande ouder en wil je graag je verhaal kwijt? Boost Your Kids is altijd op zoek naar mooie verhalen. Stuur een mailtje naar info@boostyourkids.nl

Iris Tjaden
Iris Tjaden

Hi, Ik ben Iris, moeder van twee en ADHD-coach met als motto: "I am what I am, just leave it that way. Geïnspireerd door haar eigen dochter, schrijft zij blogs waarin zij het moois van ADHD in het licht zet en inspiratie deelt waarin kinderen met ADHD mogen zijn wie zij zijn en mogen voelen wat zij willen voelen. Voor meer inkijk in het dagelijkse leven van Iris neemt ze jou mee op instagram. Volg haar snel @ier_tjaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *