a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

BAM! Ik word mama; maar wat voor donor kies ik

In mijn eerdere artikelen hebben jullie mijn traject naar het BAM moederschap kunnen lezen. Hierin kunnen jullie lezen hoe ik tot dit besluit ben gekomen en ook hoe het hele traject is verlopen van de intake bij de kliniek. In dit artikel wil ik het gaan hebben over de verschillende soorten donor opties die er zijn, en vertel ik jullie welke keuze ikzelf heb gemaakt.

Nadat ik het hele voortraject bij Medisch Centrum Kinderwens had doorlopen en ik op de wachtlijst was gezet voor de eerste inseminatie in juli 2020 ben ik voor mezelf gaan onderzoeken of er andere mogelijkheden zouden zijn zodat ik dit traject wellicht eerder zou kunnen starten. Ik denk dat iedere BAM mama to be deze stappen voor zichzelf moet nagaan om er achter te komen wat het beste bij je past en waar je een goed gevoel over hebt.

Eigen donor

Het mooiste en makkelijkste zou natuurlijk zijn als er iemand in je eigen omgeving opstaat en zegt “maar ik wil je wel helpen”. Dit kunnen kennissen zijn, of wellicht een mannelijke homo-vriend met wie je co-ouderschap zou kunnen aangaan. Mocht je in je eigen kring een donor vinden dan is het belangrijk dat je een donorcontract opstelt en dat je nagaat hoe je het zaad zou willen ontvangen. Ga je voor de natuurlijke weg, kies je voor zelfinseminatie of kies je ervoor met de donor naar de kliniek te gaan, daar het zaad te laten opslaan om vervolgens ook daar geïnsemineerd te worden. Ikzelf heb niemand in mijn omgeving die ik zou willen vragen en daarnaast wil ik niet dat een bekende de donor zou worden van mijn kindje. Ben dan toch bang dat dit in de toekomst problemen gaat veroorzaken. Let wel op, kies je voor donatie via de natuurlijke weg, dan is de man in kwestie automatisch de verwekker/vader. En zou zich in principe kunnen beroepen op zijn rechten. Ook jij zou dit kunnen doen dmv alimentatie. Houd hier dus rekening mee en zet dit dus ook heel duidelijk in de contracten neer.

Via websites zoals “Meer dan gewenst” of “One Wish”

Genoemde websites zijn ideaal als je het fijn zou vinden je kindje samen met een andere wensouder op te voeden in co-ouderschap (zoals een homo-stel of een single homosexuele man), maar ook om een donor te vinden die uiteindelijk niets met het kindje van doen wilt hebben. Het voordeel van het zoeken naar een donor op een van de websites is dat je weet hoe de donor eruit ziet, je persoonlijk contact kunt hebben en je dus veel van de donor te weten kunt komen. Je kunt zijn medische achtergrond achterhalen, je kunt zijn karakter leren kennen en door eventueel op donordates te gaan kun je erachter komen of je zijn eigenschappen in je kindje zou willen terugzien. Belangrijk is ook weer dat je belangrijke zaken laat opnemen in een donorcontract zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan.

Via Facebook

Het klinkt misschien gek, maar ook op Facebook zijn er verschillende groepen waar je een eventuele donor kunt vinden. Via een kennis ben ik terecht gekomen op een groep dat “spermadonoren aangeboden” heet. Hier worden wensmoeders toegelaten die op zoek zijn naar donorzaad. Ook zitten er in de groep verschillende mannen die zich als donor aanbieden. Via deze groep ben ik in contact gekomen met een jonge vent (mijn leeftijd) waar het in gesprek goed mee klikte. Vanuit daar heb ik verschillende donor dates met hem gehad en dat was erg gezellig. Lange tijd heb ik gedacht dat hij wel eens de donor zou kunnen worden van mijn kindje. Totdat ik merkte dat hij ineens wel heel vriendschappelijk begon met whatsappen en wel heel veel contact zocht. Een daar is het uiteindelijk mis gegaan. Ik wilde geen vrienden worden met de donor, ik wilde het zakelijk en afstandelijk houden. Ik kreeg erg het gevoel dat hij mij te leuk begon te vinden en heb uiteindelijk dan ook dit contact verbroken.

Donor uit het buitenland

Er is een mogelijkheid om een donorzaad uit het buitenland te bestellen en dit te laten opslaan en te laten insemineren bij een Nederlandse kliniek. Bekende donorbanken zijn Cryos, the European Sperm Bank of de Viva Neo Spermabank in Düsseldorf. Voordeel van deze buitenlandse donorbanken, naast het feit dat het zaad volledig wordt gecontroleerd en je weet dat het helemaal veilig is,  is dat je een volledig profiel kunt inzien van de zaaddonor. Het is een soort van datingsite vol met donoren. Je kunt dus de voor jou perfecte donor zoeken. Soms zitten er in het profiel zelfs spraakopnames of videobeeld. Je besteld vervolgens je rietjes met zaad en deze worden opgestuurd naar je behandelende kliniek en je kunt direct aan de slag. Nadeel van deze vorm zijn de kosten. Deze zijn er hoog en liggen tussen de € 1000,- en € 1300,- per rietje. Wat ik ook een nadeel vind is dat de donor zijn gegevens niet hoeft up te daten. Verhuizen ze, dan weet je dat niet. Stel dat je kindje als hij/zij 16 jaar is op zoek wil naar de donor dan is er dus een mogelijkheid dat deze onvindbaar is. Ik weet dat heel veel vrouwen deze optie kiezen. Het is veilig en je kunt direct aan de slag met het zaad van jou keuze. Ideaal dus.

Kliniek Donor

Dit is de optie waar ik uiteindelijk voor heb gekozen. Een kliniek donor is een donor die zich als zodanig aangemeld heeft bij de kliniek waar je behandeld wordt. Het is dus een donor van Nederlandse bodem. Een nadeel hiervan is dat er een ontzettend zaaddonoren tekort is in Nederland waardoor de wachttijden oplopen tot 1.5 jaar. De reden waarom ik hiervoor heb gekozen zijn de kosten. Naast het eigen risico dat je kwijt bent betaal je op dit moment € 225,- per poging. Een groot verschil dus met de kosten vanuit een buitenlandse bank. Je hebt geen idee wie de donor gaat zijn. Het profiel van de eventuele door wordt door de kliniek zelf gematched. Ze kijken voornamelijk naar je uiterlijk (de donor matchen ze op haarkleur, oogkleur en eventueel huidskleur/afkomst) en je kunt zelf ook nog wat voorkeuren opgeven. Zo heb ik aangegeven dat ik een lange donor wil. Verder heb eczeem, astma en vele allergieën. Ook dit speelt een rol bij het vinden van de geschikte donor. Ik vind het erg prettig dat de kliniek dit voor mij regelt en de best mogelijke match voor mij gaat vinden. Als het eenmaal zover is dan krijg ik een donor voorstel. Dit wordt uitgebreid besproken, en is het vanuit mijn kant een ja, dan gaan we aan de slag. Een Nederlandse donor is een “open donorschap”. Dit wil zeggen dat je als donor zijnde al veranderingen (adres, ziektes, of andere belangrijke zaken) moet doorgeven aan de Nederlandse donorbanken en dat je verplicht bent ja te zeggen tegen een eventuele ontmoeting met het kind wat vanuit het zaad is ontstaan. Het donorkind kan namelijk vanaf zijn/haar zestiende een ontmoeting aanvraging met de donor. Dit gaat altijd samen met een maatschappelijk werker en onder toezicht. Ook dit gedeelte vind ik een erg fijn gegeven.

Ik kan begrijpen dat je door dit artikel met een hoop vragen bent komen te zitten, ik zou namelijk nog zoveel meer kunnen vertellen over dit onderwerp, maar ik kan gewoonweg niet alles kwijt. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust hieronder en ik zal ze in een volgend artikel gaan beantwoorden.

Ik ben Isabelle, geboren in 1985 en ben mede-eigenaresse van Boost your Health en Boost your Kids en daarnaast partime werkzaam bij een autoverhuurbedrijf. Na heel lang nadenken heb ik in februari 2019 de knoop doorgehakt; ik wil een kindje! Er is alleen 1 probleem, ik ben namelijk al 8 jaar single. Via blogs op Boost your Kids neem ik jullie mee in het hele proces naar het uiteindelijk ontvangen van het gouden zaad. Als mommy to be hoop ik jullie te inspireren met mijn verhaal en leuke blogs.

Post a Comment