a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

BEWEGING: Waarom buiten spelen zo belangrijk is…

Buiten spelen: Welke ouder is er niet mee opgegroeid? Ik was altijd buiten te vinden, uren aan het spelen, ravotten, hutten bouwen en andere rottigheid uithalen. Maar wat een tijden waren dat. In de zomer na het eten nog snel naar buiten voordat we in bad moesten en naar bed.

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen. Het is ook goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker.
Toch spelen steeds minder kinderen buiten. Drie op de tien kinderen speelt volgens een recent onderzoek van Jantje Beton, nooit of slechts één keer per week buiten! En dit aantal neemt toe.

Waarom is buiten spelen zo belangrijk?

  • Ruim 80% van de kinderen wordt vrolijk en blij van vrij buitenspelen
  • Het is aangetoond dat kinderen die veel buitenspelen en bewegen, gezonder en evenwichtiger opgroeien
  • Kinderen die veel buiten spelen hebben relatief minder kans op ongevallen en botbreuken en herstellen sneller als ze ziek zijn
  • Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen spelenderwijs hun motorische vaardigheden, buiten is er meer gelegenheid om grenzen te verleggen en eindeloos te oefenen
  • Buitenspelen bevordert vaardigheden als rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, het evenwicht bewaren en afstanden inschatten
  • Kinderen die veel buiten spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen
  • Door het buitenspelen leren kinderen hun creativiteit gebruiken en ontwikkelen ze hun fantasie.
  • Ook leren ze omgaan met winnen en verliezen, wat weer bijdraagt aan empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn
  • Kinderen die vaker buitenspelen hebben aantoonbaar minder kans op overgewicht, daar profiteren ze natuurlijk de rest van hun leven van!

Dus weg die telefoons, ipad en game consoles. Het is tijd om naar buiten te gaan, vies te worden, hutten te bouwen en uren lang plezier te hebben. Stimuleer je kind om lekker naar buiten te gaan, vriendjes en vriendinnetjes op te halen en te genieten van de buitenlucht. Ook kinderen onder de 4 hebben het nodig om lekker buiten te spelen. Ga lekker met ze naar de speeltuin of laat ze lekker in de tuin ravotten. het zal ze goed doen!

Elk jaar wordt er een Nationale Buitenspeeldag gehouden. Hoe leuk is het om dit voor je eigen buurt te organiseren?

Willen jullie meer informatie over buiten spelen, leuke tips en de Nationale Buitenspeeldag? Neem dan een kijkje op de site van Jantje Beton 

 

Post a Comment