a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

BEWEGING: Zwemles, met klotsende oksels je kind omkleden…

Zwemles, we moeten er allemaal een keer aan geloven. Een moetje want je wilt dat je kind goed kan zwemmen in een land met veel water maar pfff echt fijn is het niet om elke week  in het zwembad te zitten met klotsende oksels. Heb je er net als ik drie? Maak dan je borst maar nat. Bij mij zijn de leeftijdsverschillen zo groot dat ze niet samen konden zwemmen. We hebben er inmiddels twee gehad, nog een te gaan.

Wat is de beste leeftijd om te starten met zwemles?
Kinderen zijn vanaf 4 jaar in staat om te leren zwemmen volgens professionals. Wel is het zo dat het kind er dan gemiddeld langer over doet, ongeveer tweemaal zo lang, blijkt vaak uit onderzoek. Al zijn de verschillen onderling groot. Tegenwoordig hebben veel zwemscholen ook een minimum leeftijd van 5 jaar om te starten. Professionals zeggen dat tussen 5 en 7 jaar het beste is om echt goed te leren zwemmen.

Het belangrijkste is dat de kinderen goed kunnen luisteren, drijven en ademhalen. Sommige kinderen van 4 zijn nog te speels of ongeduldig, dan is lesgeven lastig. Ook is het vaak nog te vermoeiend voor jonge kinderen.

Bij onze oudste zoon zijn we te vroeg gestart. Hierdoor heb ik inderdaad het gevoel dat hij er een stuk langer over gedaan heeft. Hij ontwikkelde hierdoor ook een angst voor water. Al met al heeft hij er bijna 3 jaar over gedaan om zijn A en B diploma te behalen.

Na deze ervaring hebben wij met onze dochter bewust wat langer gewacht. Ezra is gestart toen ze 5 was en binnen een kleine 2 jaar had ze diploma’s A, B en C in de pocket.

Nouri is 3,5 dus we hebben nog even voor dat we ook met hem het zwembad in gaan. Wij kiezen er ook deze keer weer voor om pas te starten als hij 5 jaar is.

Babyzwemmen
Het is natuurlijk wel al een voordeel als je al van baby af aan veel gaat zwemmen met je kleintje. Heel jonge kinderen kunnen al wel vertrouwd raken met water en leren zichzelf te redden. Zo leren jonge kinderen al plezier te hebben in het water en ontwikkelen ze waarschijnlijk geen angst voor water. In bijna ieder zwembad worden cursussen aangeboden voor kinderen van nul tot vier jaar.

Het is goed als jou kindje al leert te draaien en drijven in het water en eventueel al zelf vanuit het water op de kant leert klimmen. Er zijn veel cursussen waarbij je als ouder dit samen met je kind doet.

De Nationale Raad Zwemveiligheid stimuleert ouders zo’n cursus met hun jonge kind te volgen. Het helpt de zelfredzaamheid van je kind in het water te vergroten. En je maakt samen met je kind plezier.

Elke ouder komt op een gegeven moment voor de keuze. Wanneer starten we met zwemles? Ik denk dat je als ouder best goed kan inschatten of je kind er al wel of niet aan toe is. Hoe denken jullie daarover en hebben jullie al ervaringen die je wilt delen? Wij horen het graag.

 

 

Post a Comment