a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

DE CORONASCHOOL: Wat doe ik met mijn kinderen?!

Eerlijk? Ik wilde gewoonweg niet schrijven over het coronavirus ofwel COVID-19.  Man, wat had ik een plannen voor mijn tweede blog. Ik zou jullie hét DIY-recept geven voor het minst troep gevende en nooit mislukkende slijmerigste slijm ooit, maar lieve mensen… waar zijn we in beland?! Dat DIY-slijm kan mij -maar ook jullie waarschijnlijk – voorlopig gestolen worden. Dat deel ik later dan wel weer.

Op dit moment zie ik de komende dagen – zéker als Tilburger en dus Brabander – als een berg op me af komen. Met als hoogtepunt: Wat gaan we doen met onze kinderen? Dat is dus een vraag waar heel veel ouders nu tegenaan lopen. Zondag 15 Maart 2020 komt er hopelijk een einde aan de onzekerheid of wij wel of niet onze kinderen naar school moeten brengen maandag. Mijn voornemen is mijn dochters absoluut niet naar school te brengen komende week. Dat heeft te maken met een keelontsteking bij de jongste en een wat verkouden oudste.

Maar beste ouders, we mogen niet vergeten dat als de scholen sluiten, wij een hoop van onze kinderen afnemen. Niet zozeer het sociale, want sociale contacten zoals afspreken met vriendjes of vriendinnetjes, dat kan allemaal nog net doorgaan. Mocht het niet meer lukken om met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken, dan is er nog altijd een digitale manier om met elkaar te kletsen. Maar wat denk je van dat dagelijkse ritme? Van het bijhouden van de lesstof? Die helpende juffenhanden die toch ook even wat sturing geven aan onze kinderen? Die andere omgeving die leslokalen en speelvelden bieden? Zoveel waar wij als ouders niet meteen vervanging voor aan kunnen bieden.

Het is erg aanlokkelijk om, als je jouw kinderen thuishoudt, het dagritme op een lager pitje te zetten. Kinderen van 4/5 aan de tekentafel te zetten, filmpje aan en een weekendritme te volgen. Je (bijna) tiener laat je wat langer slapen, wat appen met vrienden, en sleep je zo nu en dan mee naar buiten. Wat alleen zo lastig is tijdens deze periode, is dat we allemaal niet weten hoe lang dit gaat duren. Tenminste tot 31 maart, zo staat het geschreven en is het uitgesproken door onze minister-president Mark Rutte.

Dat betekent dat die periode van thuiszitten, verveling gaat meebrengen. Immers, ze mogen niet naar school, er is geen recreatie open, vriendjes zitten op school of mogen niet afspreken en ga zo maar door. Juist nu is het dus erg fijn als ouders duidelijke planningen krijgen ofwel zelf maken voor hun kinderen.

Dit vergt allemaal enige discipline van ons als ouders. Want, onze kinderen moeten dus thuis schoolwerk gaan maken én uitleg krijgen op een goede manier. Na enig speurwerk ben ik ervan overtuigd dat dit kan gaan werken voor mijn gezin. Ik wil mijn speurwerk graag met je delen. Dat leek me momenteel net wat zinvoller dan het nieuwste slijmrecept.

Pas het aan op het niveau en zeker ook op het draagvlak van jouw kind. Niet elk kind kan namelijk een half uur aan een werkje zitten. Vind jullie eigen weg. Het enige wat ik wil meegeven is een rode draad. Een houvast in deze hele rare periode.

Ik zou zeggen, sluit die scholen maar. Wij ouders kunnen dit wel aan. De Coronaschool is er klaar voor!

STAP 1 Maak een duidelijke planning

Kinderen krijgen op school een ritme. Voor kleuters is dat ritme vrij eenvoudig. Zoals je weet hangen ze in de klassen bordjes op. Daarop staat afgebeeld wat je per dag gaat doen. Deze bordjes kun je makkelijk zelf maken. Google eens op afbeeldingen en print ze uit. De dagen hebben kleuren, vraag het maar aan je kleuter. Waarschijnlijk weet hij of zij de kleuren zo aan te geven. Ook dat kan je overnemen. Begin de dag met de dag benoemen, en laat zien wat je gaat doen tijdens deze dag.

Een bijna tiener werkt hier niet meer mee. Je zal wel merken dat je kind het grappig vindt om mee te kijken. Het houdt het wel lekker overzichtelijk voor iedereen. Een planbord ook voor deze leeftijd is zeker een aanrader. Ook zij houden nog steeds vast aan een goed en duidelijk ritme op school. Het is dus erg belangrijk een aantal tijden hetzelfde te houden. Dus wanneer je met schoolwerkjes start, de pauzes waarin even niet gewerkt hoeft te worden en eindtijd van de verplichtingen. Breng dat voor jezelf, en je kids, in kaart in een tabel. Aan de hand daarvan kan je iedere ochtend een planning ophangen.

STAP 2 Verdiep je in het lesmateriaal van School

Klinkt simpeler dan dat het is overigens. Mijn oudste dochter zit in groep 7 en dat is een pittig jaar waarin veel wordt geleerd. Ook houdt school natuurlijk vast aan een eigen werkmethode, en die kan aardig afwijken van hoe wij dingen hebben geleerd. Kijk maar eens naar rekenen. Er wordt veel stof herhaald maar ook veel nieuwe stof wordt uitgelegd. Ik ga ervan uit dat iedereen toegang gaat krijgen tot een online schoolprogramma. Wij hebben dit al wel, daar is veel in te vinden op gebied van taal, maar ook rekenen. Echter, geschiedenisvakken e.d. worden niet hierin (nog niet) weergegeven.  

Kijk voor inspiratie gewoon eens op google. Ik heb het rapport gepakt en elk vak gewoon gegoogeld. Ik kwam op ontzettend leuke sites uit, met download materiaal, tips en nog veel meer. Lees deze tips eens door, misschien heb je er wat aan?

Lotje is 4 jaar en zit in groep 1. Voor haar kies ik werkjes die aansluiten op onderstaande onderdelen:

 • Werken aan haar motoriek door middel van het spelen met materialen, vormen en kleuren. Op Youtube en Pinterest zie je hele leuke ideeën.
 • Cijfers leren. Benoemen van cijfers, kleine rekensommetjes oplossen met bijvoorbeeld kralen.
 • We gaan in op de logica van bijvoorbeeld vol, voller, volst. Dat kan je uiteraard oefenen met bekers en water.
 • De letters oefenen, je kan per week of per dag een andere letter behandelen. Neem een letter en zoek daar voorwerpen bij!
 • Lekker tekenen, maar dan in een opdracht die je op school ook kan verwachten. Bijvoorbeeld een tekening van jezelf, een droomhuis of teken je huisdier(en).
 • Verven zodat ze leren over de kleuren, lekker kliederen en vooral kleuren mengen. Maak gebruik van bladeren uit het bos, of gebruik een bloem als stempel.
 • Dagen en maanden. Leer de dagen van de week.
 • Muziek! Zoek een kinderliedje wat je kan leren aan je zoon of dochter, bestempel dat als muziekles. Maak er zeker ook een dansje bij.
 • Ontspannend leren. Moffel en Pier opzoeken! Elke dag een klein filmpje laten zien einde “schooldag” (Schooltv)!
 • Luisteren. Voorlezen is altijd een goed idee.

Sophie (Leeftijd 10)

 • Natuur en Techniek is een leuk vak op school. Bij Sophie noemen ze het natuniek. Kijk hiervoor bijvoorbeeld een aflevering van Mystrix, dit staat op site van Schooltv (valt onder les natuur & techniek). Hele leuke filmpjes over vliegen en dat soort dingen.
 • Aardrijkskunde online oefenen, kan via de site van Basisonderwijs. Moet je wel weten of dit aansluit op waar jouw kind op dit moment zit. Dat kan je natuurlijk altijd navragen bij de juf of meester.
 • Geschiedenis. Op entoen.nu kan je een hele leuke tijdlijn vinden. Samen het verhaal lezen en de plaatjes kijken. Aansluitend het bijbehorende klokhuisfilmpje laten zien kan een leuk ander beeld op geschiedenislessen werpen.
 • Spelling. Laat je zoon of dochter een zelfverzonnen verhaal schrijven, dit om het schrijven te stimuleren maar ook spelling te controleren, zinsopbouw erin te houden.
 • Engelse lessen. Engels online oefenen, wij hebben een digitale omgeving van school maar er zijn ook sites te vinden als eerdergenoemd van basisonderwijs online en daar vind je dus ook nuttige Engelse les opdrachten, zoals het maken van een paspoort, labelen van je koffer etc. (altijd handig als je snel weg wil uit NL)
 • Creatief. Vergeet niet creatief bezig te zijn. Dat kan binnen maar ook buiten! Op heel veel sites vind je leuke tips. (Pinterest, youtube, juffensites) Creatief zijn prikkelt het brein! En houdt ze lekker even bezig.
 • Muziek is ook een vak op school. Leer jouw zoon of dochter een nieuw liedje, of oefen samen op een instrument (Youtube). TikTok is natuurlijk helemaal hip onder de meiden van een jaar of 10. Krijg je ze niet aan het zingen, laat ze dan even TikTok dansjes oefenen.
 • Begrijpend lezen is erg belangrijk, omdat kinderen moeten leren begrijpend te lezen. Laat je zoon of dochter ook hardop voorlezen, help met het leggen van de juiste klemtonen of het opvolgen van de juiste leestekens, rustmomenten en uitspraken. Vraag aan het einde van een stuk ook waar het verhaal nou eigenlijk over ging. Bij studievaardigheden op school laten ze de kern uit de tekst halen, zodat ze leren het belangrijkste op te slaan. Handig voor studeren later. Dat kan je ook oefenen thuis.
 • Rekenen en Taal vinden wij in een onlineprogramma geleverd door school (MOO). Biedt jouw school dit (nog) niet aan, google dan! Er is zoveel te vinden.

En voor alle leeftijden zou ik tijdens de ingeplande pauzes lekker naar buiten gaan. Zo doen ze dat op school ook. Even die frisse neus halen!

STAP 3 Deel de vakken in

Op school worden vrijwel dagelijks de vakken rekenen en taal gegeven. De rest van de vakken worden verspreid over de week en de dagen. Op dinsdag en donderdag is er een uurtje gym. Mocht ik de planning van school aanhouden, dan krijg ik 3 blokken per dag van 1,5 uur les in beeld, onderbroken door een fruitpauze van een half uurtje en een lunchpauze van een uur.

Kleuters werken met thema’s. Je kan zelf een thema bedenken en daarbij dus leuke werkjes opzoeken.

In die blokken van 1,5 uur kan je per werkje een half uur tot 45 minuten pakken. Dat betekent dat je maar liefst 6 onderwerpen op een dag zou kunnen invullen op jouw tabel, en op het rooster. Voor een kleuter zal dit niet altijd zo lekker uitkomen, maar een (bijna) tiener mag je hier wel aan houden. Is er tijd over na een werkje? Lekker spelen! Vrijheid tussendoor is ook erg belangrijk. Maak dus een duidelijke starttijd en een duidelijke eindtijd voor een werkje. Het is niet zo dat ze elke minuut daarmee bezig moeten zijn, maar het wel binnen die tijd even af moeten proberen te maken.

STAP 4 Breng de juf of meester op de hoogte van jouw inzet

Wij gaan vanaf komende week met onze planning aan de slag. Ik ga ervan uit dat mijn oudste dochter een aangepaste coronaschoolplanning van de juffrouw of de school gaat krijgen. Ze zit immers in groep 7, het meest intensieve jaar van de basisschoolperiode. Ze heeft echter al een digitale leeromgeving voor thuis waar zij al in kunnen werken.

Het is heel belangrijk dat de juf/ meester ook het gevoel gaat krijgen dat wij ouders de gemiste lesuren kunnen opvangen. Ik kan me namelijk erg goed voorstellen dat zij bang zijn dat onze kinderen nu te ver achter komen op school in lesstof.

STAP 5 Kijk goed naar de reactie van je kind

Natuurlijk moet je niet overdrijven. Je bent ouder, geen juf of meester. Je kind zal echt niet elk ding zomaar overnemen of zonder zucht of kreun oppakken. Probeer jouw manier te vinden. Ik heb gemerkt dat ik onder de noemer Schooltje Spelen erg ver kan komen. Pak het op een speelse manier aan, zodat het ook leuk wordt om op deze manier dingen te leren.

Tot slot, een berichtje van mij aan alle ouders van Nederland: Succes in deze nogal memorabele en onzekere fase de we met zijn allen door moeten komen. Ik hoop dat jullie wat aan mijn blog hebben deze week. Het is ontzettend belangrijk voor onze kinderen om niet het gevoel te hebben dat ook zij – dankzij dit virus en het eventueel sluiten van hun school – stil komen te staan in hun eigen ontwikkeling. Daar kunnen wij als ouders echt groot verschil in maken. Bovendien, en nog veel fijner, jouw kids zullen niet snel verveeld raken op deze manier. Vergeet niet dat het voor hen ook een hele rare, nare en onzekere periode is.

Veel sterkte allemaal!

Elleboogstootje,

Claire

Dit ben ik! Ik ben een moeder van 2 heerlijke meiden en ben hier om mijn creatieve tools met jullie te delen. Ik ben opgeleid tot visagist en kapper, ben maanden dagelijks te zien geweest op SBS als realityshow deelnemer maar inmiddels alweer ruim 10 jaar “gewoon” moeder. Ik kan je vertellen, dat moeder zijn brengt me veel meer geluk en liefde dan wat dan ook. Omdat ik met de meiden zo ontzettend veel creatieve dingen onderneem, delen wij al heel veel leuke dingen op ons Youtube kanaaltje. Vanaf nu zijn onze creatieve uitspattingen wekelijks hier op www.boostyourkids.nl te volgen. Kom jij me wekelijks volgen? Liefs, Claire

Comments: 3

 • reply

  M

  15 maart 2020

  Lieve claire,

  Het geeft je ook de kans om je kinderen te laten volgen in wat je dagelijks doet. Voorleven noemen ze dat. Het is welbekend dat kinderen supergrote sprongen maken in vakanties, want ze hoeven dan niks. Laten we dit als een kans zien om te ont’moeten’. Ritme moge er zeker zijn.

  • reply

   Melinda van Rossen

   16 maart 2020

   Dat is zeker waar! Doe waar je kind behoefte aan heeft. Ik (Melinda) combineer schoolwerk met knutselen, in de tuin rommelen en klusjes doen. Zo doen ze toch nog veel dingen, maar is er ook ruimte voor andere dingen. Wij moeders gaan dit gewoon goed doen en met heel veel liefde!

 • reply

  EdwardFlulk

  19 juni 2021

  п»їviagra pills https://viagrabng.online/# п»їviagra pills

Post a Comment