a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

De eerste keer naar zwemles + handige tips!

Mijn kinderen waren 5 jaar toen ze voor het eerst naar zwemles gingen. Ik heb ze juist niet al met 4 jaar naar zwemles gedaan, ook omdat ze beide iets langzamer op gang kwamen en ze tevens te vroeg geboren waren. Ze vonden het heel spannend, maar ook echt heel erg leuk. Het was fantastisch om te zien dat die hoofdjes boven water kwamen met een geweldige lach of intense spanning op wat komen ging. Graag vertel ik je er alles over en geef ik je handige tips om rekening mee te houden. Lees je mee?


Laat je kind kennis maken met water

Het is belangrijk om je kind als ze klein zijn al kennis te laten maken met het water. Je kunt bijvoorbeeld ook op moeder en babyzwemmen, maar ik vond dit iets te heftig met een tweeling. Wel hadden wij thuis een vierkant badje gekocht die in de douche paste en zo konden ze uitgebreid kennis maken met water in een bad. Natuurlijk bleef ik erbij en hadden we de grootste lol samen!

Start ermee als je kind eraan toe is

Sommige kinderen staan met 4 jaar al te trappelen om te gaan zwemmen en anderen kijken liever nog even en sluiten zich een jaartje later aan. Beide kan prima, maar het is wel fijn om hierin te kijken of jouw kind er echt aan toe is. Ik heb dan ook vaak van andere moeders vernomen dat ze achteraf hun kind te jong naar het zwemmen gedaan hebben en daar spijt van hebben.

Schrijf je kind op tijd in

Bij de meeste zwembaden is er een wachtlijst als het om zwemmen gaat. Het is dus belangrijk om hier vooraf mee bezig te zijn en je kind(eren) op tijd aan te melden voor zwemles.

Kijk naar wat mogelijk is voor jou kind

Mijn kinderen waren vanaf jongs af aan al erg temperamentvol (achteraf gezien had dit ook een geheel andere reden) en dus moesten ze bij hun tweede diploma apart afzwemmen. Mijn dochter heeft over haar A en B diploma maar liefst 3 jaar gedaan. Ze vond het heel leuk en ging wat langzamer dan de rest, wie ben ik dan om dit van haar af te nemen?! Ik ben reuze trots op haar en natuurlijk ook op mijn zoon. Kijk daarom goed naar wat mogelijk is voor jou kind. Ik heb ze ook een aantal privé lessen gegeven, omdat de concentratie heel beperkt was en zo groeiden ze gestaag verder. Vraag naar wat mogelijk is en hoeveel kinderen er in een groep zitten.

Houd rekening met flinke kosten

Zwemles zal per regio verschillend zijn, maar ik was voor 2 kinderen per maand zo’n € 75 kwijt en totaal zeker meer dan € 6.000 voor 2 kinderen. Natuurlijk zal dit minder zijn als je kinderen direct goed mee kunnen komen en geen extra lessen of begeleiding nodig hebben. Maar houd er rekening mee dat de kosten flink zullen zijn. Natuurlijk waren wij dit in 1 keer kwijt, maar als je kinderen van verschillende leeftijden hebt, blijven de kosten gewoon doorlopen. Het is niet goedkoop, maar wel zeer belangrijk dat je kind goed leert zwemmen. Voor gezinnen of alleenstaande mama’s is er wellicht een organisatie die hierin subsidie verleent, zodat de kosten niet te hoog oplopen.

Zwemmen in Corona tijden

Voor alsnog mogen kinderen alleen buiten zwemmen, tenzij er banen gezwommen wordt. Dit vind ik heel vreemd, want zwemles is zo belangrijk en wij mochten als ouders ook niet vaak kijken. Wel was er een glazen vloer in de wachtruimte, zodat je je kind(eren) toch kon volgen. De achterstanden worden zo steeds groter. Ondanks dat mijn kinderen hun A en B diploma hebben, vrees ik over de achterstand die mijn dochter zal oplopen hierdoor. Zij heeft een syndroom en moet alle lichamelijke bewegingen goed bijhouden, anders gaat het weer weg en weet ze het niet meer. Alleen daarom hoop ik dat het weer snel warmer wordt en ik gewoon even met haar buiten kan gaan zwemmen om zo de achterstand weer wat in te halen.

Ik vond het erg leuk om mijn kinderen te zien leren zwemmen toen ze jong waren en nog steeds genieten we volop in het water (zodra het weer kan), hun blije gezichten en kunstjes in het water zijn fantastisch en ook de glijbaan mag niet ontbreken. Gaat jouw kind al naar zwemles? Of misschien ga je binnenkort wel starten, zo spannend! Deel het met ons hieronder!

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Comments: 1

Post a Comment