a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

FOOD: Eerste hapjes

De eerste 6 maanden haalt je baby alles wat hij nodig heeft uit fles- en borstvoeding. Vanaf 4 maanden kun je beginnen met bijvoeding. Deze hapjes zijn extra en vervangen geen kunst- of borstvoeding. Het is echt om alvast te oefenen.

Het advies was eerst om pas met bijvoeding te starten op de leeftijd van 6 maanden. Dit zou de kans op een voedselallergie verkleinen. Later onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet waar is en dat het juist verstandig is om met 4 maanden bij te gaan voeden als de kans op een allergie groter is, bijvoorbeeld als dit in de familie voorkomt. Begin in ieder geval niet vóór 4 maanden met bijvoeding omdat het spijsverteringskanaal van je baby nog niet klaar is om voedsel te verteren. Hierdoor kan hij juist een allergie ontwikkelen.

Wil je met bijvoeding beginnen, kijk dan goed naar je baby of hij hier al aan toe is. Je kunt letten op een aantal tekenen:

  • kan goed rechtop zitten
  • vindt jouw eten erg interessant
  • maakt steeds meer smakgeluiden
  • kan zo goed als alles vasthouden
  • kwijlt minder (tenzij de eerste tandjes doorkomen, dan wordt het kwijlen meer)
  • blijft hongerig, ook na het melk geven.

Geeft je baby deze tekenen, dan kan het een goed moment zijn om hem kennis te laten maken met bijvoeding.

Begin je nu met groente of fruit?

Onderzoek heeft uitgewezen dat je beter eerst groente kan gaan geven. Er zijn aanwijzingen dat het starten met groenten je kindje op latere leeftijd meer verschillende groenten doet eten. Dit is belangrijk omdat uit de voedselconsumptiepeiling is gebleken dat maar 1 op de 5 peuters voldoende groente eet.

Begin met zachte smaken, zoals bijvoorbeeld wortel of bloemkool. Geef een soort tegelijk en meng het niet met andere smaken, zo leren ze pure smaken proeven. Geef een paar hapjes, zo kun je goed kijken hoe je baby hierop reageert.

Het is heel goed mogelijk dat je baby het eten helemaal niks vindt. Dit is heel normaal, want het is ineens totaal iets anders dan melk die hij normaal krijgt. Blijf het gewoon proberen en heb vooral geduld! Het kan zijn dan je het wel 10 tot 15 keer moet proberen om je baby aan de smaak te leren wennen.

Voeg geen zout toe aan het eten. Zout is nu nog te sterk voor de nieren van je baby. Eet je baby met de pot mee? Voeg dan pas zout voor jezelf toe na het koken.

Let ook op met rauw of half rauw vlees. Hier kan de parasiet toxoplasmose in voorkomen. Deze parasiet kan zorgen voor een flinke infectieziekte. Zijn darmen zijn nog niet volledig ontwikkeld en daarom is zijn inmuunsysteem nog niet optimal. Hierdoor is hij gevoelig voor infecties.

Gaan de groenten goed? Dan kun je fruit gaan proberen. Avocado, appel, banaan en peer zijn goede soorten om mee te beginnen.

Ook hiervoor geldt: begin met een paar hapjes en kijk hoe zijn darmen erop reageren. Gaat dat goed? Dan kun je een andere soort gaan proberen!

Mocht je op zoek zijn naar leuke receptjes voor de eerste hapjes zijn dan zijn er verschillende leuke kookboeken verkrijgbaar met verschillende leuke variaties zodat je baby kennis kan maken met allerlei verschillende smaken.

Post a Comment