a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

FOOD: HAK werkt aan een “intelligent” groentebord voor kinderen

Groenten eten kan voor kinderen nog weleens een uitdaging zijn, daarom is het handig dat je als ouders weet hoeveel groenten je kind eigenlijk zou moeten eten. In Nederland wordt er structureel te weinig groenten gegeten door kinderen en dat wil HAK graag veranderen. In de praktijk blijven kinderen steken op zo’n 73 gram per dag aan groenten, terwijl dit eigenlijk zo’n 100-150 gram zou moeten zijn. Door dit vroeg aan te pakken bij kinderen, zorg je ervoor dat als ze volwassen zijn ze ook een gezond eetpatroon kunnen aanhouden. Lees gauw verder voor meer informatie en handige tips!

Alle kleine beetje helpen

Vanuit deze gedachte werkt HAK aan het ontwerp en de productie van een “intelligent groentebord” om kinderen op geraffineerde wijze en ongemerkt te verleiden dagelijks meer groenten te eten dan nu het geval is. De groentefabrikant wil kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar en hun ouders op een slimme manier helpen meer groenten te eten en zo onbewust een gezonder eetgedrag te beïnvloeden. Het bord, dat begin 2021 op de markt komt, gaat binnenkort in Nederland in productie en is tot stand gekomen op basis van wetenschappelijke inzichten van Wageningen University & Research (WUR), die de mogelijkheden van zintuiglijke beïnvloeding van ons onderbewuste eetgedrag in kaart heeft gebracht, in het bijzonder de rol van het eetbord in relatie tot het eten van groenten.

Zie hier het verschil in groente op het bord van kinderen. De hoeveelheid groente die kinderen gemiddeld dagelijks eten (links) versus de hoeveelheid die ze eigenlijk zouden moeten eten (rechts).

Spelen met de zintuigen

Volgens HAK, de onderzoekers en betrokken experts is het intelligente bord een ontwerpmix van vorm, grootte, volume, materiaal, kleur, indeling en positionering van groenten versus andere ingrediënten, die de onbewuste keuzes van het eetgedrag van kinderen positief kunnen beïnvloeden.

Handige tips om je kinderen kennis te laten maken met groente en dit ook meer te laten eten, wij geven je er een aantal:

  • Start met groente als kinderen eenmaal vaste voeding mogen eten en start niet met fruit, vaak kun je groente later switchen met fruit maar zeker in het begin is het belangrijk dat ze voldoende wennen aan groenten.
  • Geef moeilijke groente eters vaker een groene smoothie (en voeg hier niet te veel fruit aan toe);
  • Geef moeilijke groente eters een monkeybord met verschillende groenten, hummus en misschien wat kleine crackertjes en laat ze het zelf ontdekken;
  • Betrek je kinderen bij het koken en laat ze het proeven, ervaren en later ook samen met je maken, ze raken er dan gewend aan om betrokken te zijn bij de maaltijd en eten dan ook vaker trots groente mee;
  • Maak tomatensaus met groenten en pureer het geheel, zo denken ze dat er geen groente in zit (behalve de tomaten) en eten ze toch nog hun portie mee met de maaltijd;
  • Geef altijd extra rauwkost mee in de lunchbox, zo leren ze groente proeven en grijpen ze ook minder naar zoete dingen of ongezonde snacks;
  • Koop dingen waarin groente verstopt zit voor de extra groente, zo heb je tegenwoordig pizza met groenten, groenterijst, groente pasta, groente wraps en nog veel meer! Varieer en laat ze genieten!
  • Maak heerlijke groente soepen en wissel deze af, zodat ze diverse smaken kunnen proeven. Zo kun je makkelijk testen wat ze lekker vinden en dit ook in de avondmaaltijd meenemen.

Hebben jullie nog handige tips om toe te voegen? Laat ze dan hieronder achter!

Wij zijn heel benieuwd naar dit “Intelligent groentebord” van Hak en kunnen niet wachten om deze te bewonderen. Dit zal in het begin van het nieuwe jaar zijn!

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Comments: 1

Post a Comment