a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

FOOD: Is melk drinken gezond?

Waar het vroeger voor de meeste mensen gewoon was om een glaasje melk te drinken, is dat tegenwoordig wel anders. Er worden steeds meer geluiden gehoord dat melk drinken niet gezond zou zijn en zelfs schadelijk is. Onderzoekers Colin Campbell en Walter Willet zijn het daarmee eens. Campbell concludeerde bovendien dat mensen die een dierlijk en eiwitrijk dieet volgen, tot zeventien keer meer kans hebben op bepaalde vormen van kanker. Willet was van mening dat kleine hoeveelheden zuivelproducten voldoende calcium leverden en dat het grootste risico op botbreuk een gebrek aan lichaamsbeweging is.

Toch staat zuivel wel degelijk in de schijf van vijf. In de schijf van vijf staat dat je met de dagelijkse portie het risico verkleint op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Calcium en vitamine B12 zijn belangrijk voor sterke botten en het voorkomen van botbreuken.

Wel bevat het vet in melk veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het verstandig om magere en halfvolle melkproducten te gebruiken, zodat je niet te veel verzadigde vetten binnen krijgt. Magere en halfvolle varianten bevatten nagenoeg evenveel calcium en vitamine B12 als de volle varianten.

Om die reden staat bijvoorbeeld volvette kaas niet meer in de schijf van vijf.

Het  voedingscentrum adviseert een ieder daarom dagelijks een bepaalde hoeveelheid zuivel te gebruiken.

Er zijn mensen (voornamelijk kinderen) met een koemelkallergie of intolerantie; zij kunnen deze producten niet (goed) verdragen.

Ongeveer de helft van de kinderen die de diagnose koemelkallergie krijgen, is met 4 jaar over de allergie heen gegroeid.

Lactose intolerantie

Mensen met een lactose intolerantie kunnen hoeven melkproducten niet helemaal te mijden, maar moeten er niet teveel van binnen krijgen. Het advies is dan ook om samen met een arts of diëtist een voedingsschema samen te stellen. Zij kunnen ervoor zorgen dat je niet teveel lactose binnen krijgt, maar dat je wel de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Al met al is het lastig te zeggen of het wel of niet gezond is om koemelk te drinken. De meeste wetenschappelijke studies tonen aan dat melk veel goede voedingsstoffen bevatten.

Jan Steijns (manager Gezondheid & Voeding bij Friesland Campina zegt onder andere het volgende: “Zuivel bevat goede en essentiële bouwstoffen met allemaal hun specifieke eigenschappen. Zo zijn de eiwitten in melk redelijk uniek qua voedingswaarde, smaak en toepasbaarheid. Ze worden daarom gebruikt in babyvoeding, sport- en dieetvoeding en voor de zieke mens die goed gevoed moet worden om snel te herstellen.

Dus op de vraag of melk moet, zeg ik ja! Met de aantekening dat dit is vanwege de vele voedingsstoffen die melk van nature bevat. En voor wie geen melk lust, of er vanwege lactose-intolerantie niet tegen kan, is bijvoorbeeld yoghurt een prima alternatief.” Wil je hier meer over weten neem dan eens een kijkje op de site van het voedingscentrum.

Post a Comment