a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

FOOD: Koemelkallergie bij baby’s

Bij een koemelkallergie is het kind allergisch voor het eiwit in koemelk. Kortweg gezegd houdt het in dat het afweersysteem zich tegen de koemelk keert. Normaal wordt het eiwit in kleine stukjes geknipt, zodat deze stukjes door de darmwand heen kunnen, het bloed in. De stukjes die niet klein geknipt zijn, blijven achter en verlaten het lichaam via de ontlasting.


Bij baby’s is het darmkanaal nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de darmwand ook grotere eiwitstukjes doorlaat. Bij kinderen met koemelkallergie ziet het lichaam dit als onveilig en gaat het afweersysteem van start. Hierdoor krijg je een allergische reactie, die je kunt onderverdelen in 4 groepen, namelijk:

  • Huidklachten: o.a. jeuk, eczeem, netelroos
  • Maag- en darmklachten: darmkrampen, overgeven, diarree
  • Luchtwegklachten: astma, niesbuien (in combinatie met helder neusvocht
  • Algemene verschijnselen: op den duur groeiachterstand en in zeldzame gevallen anafylactische shock.

Het ene kind is het andere kind niet, dus is het niet een volledige opsomming van dingen die je moet hebben om koemelkallergie te hebben. Het kan ook heel goed een andere oorzaak hebben. Slecht 2 tot 3 % van de baby’s heeft koemelkallergie. Koemelkallergie is dan wel de meest voorkomende allergie die bij baby’s voorkomt, maar ja, dat is ook niet zo heel gek als je bedenkt dat ze het eerste jaar voornamelijk (kunst)melk krijgen.
Mocht je het vermoeden hebben dat je kind koemelkallergie heeft, ga dan niet zelf dokteren, maar raadpleeg eerst je arts of het consultatiebureau.

Toen mijn zoontje geboren werd, nieste hij vanaf het begin al erg en was hij verkouden. Toen hij twee weken oud was, begon hij lastig te doen met drinken. Ik gaf borstvoeding en dan nam hij een slok en begon hij daarna heel hard te huilen. Zo ging het de hele dag door en ik was de hele dag bezig met voeden, want hij had natuurlijk honger, maar tegelijkertijd wilde hij het niet.
Ook had hij veel last van krampjes en kreeg hij uitslag. Ik had zelf nog nooit van koemelkallergie gehoord; dit was dus ook nog nooit in me opgekomen. Totdat een schoonzus vroeg of hij geen koemelkallergie kon hebben. Toen ik op ging zoeken wat het was, leek het verdacht veel op de klachten die mijn zoontje had.

Van de huisarts kregen we een verwijzing naar de kinderarts. Helaas troffen we daar iemand die, zo leek het, stug was en niet luisterde. We werden we van het kastje naar de muur gestuurd. Zo vertelde de kinderarts o.a. dat mijn zoontje ‘moest wennen aan het leven buiten de baarmoeder’. Ik was jong en onervaren en ik liet me wegsturen. Wat voelde ik me totaal niet gehoord! Ondertussen zat ik met een baby die non-stop aan het huilen was en niet wilde drinken en amper groeide.

Toch bleef ik het gevoel houden dat er iets niet klopte en ik ben weer naar de huisarts gegaan. Daar heb ik het verhaal uitgelegd van de kinderarts en toen had ik voor het eerst het gevoel dat er iemand met ons mee dacht en ons begreep. Dankzij de huisarts en in overleg met de diëtiste zijn we koemelkvrije voeding gaan geven. We begonnen met de Pepti van Nutrilon. Dit had weinig tot geen effect. Uiteindelijk kregen we Nutramigen voorgeschreven en dat hielp ontzettend goed. Binnen een paar dagen zagen we verbetering.

Een aantal keer hebben we koemelk weer geïntroduceerd met een provocatietest. Uiteindelijk kon hij weer koemelk verdragen toen hij ongeveer 1,5 oud was. Wat een opluchting! Maar tegelijkertijd heb ik in dat jaar veel over voeding geleerd en ben ik creatief geworden in de keuken, want ja, toen hij 1 werd, wilde ik wel een leuke, zelfgemaakte koemelkvrije taart showen ;-).

Heeft jou kindje ook een koemelkallergie en wil je daar over vertellen of heb je een vraag voor Lisette? Mail dan naar info@boostyourkids.nl

Comments: 3

Post a Comment