a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

HEALTH: Bescherming van kinderen in de zon

Het is inmiddels alweer juni en dat betekent dat het bijna zomer is! Dat betekent ook dat het warme weer er weer aan gaat komen. Dat wordt weer smeren!

Wist je dat het heel belangrijk is om je kind regelmatig (dat wil zeggen iedere twee uur) in te smeren? Smeer je te weinig, dan bestaat de kans dat je kind verbrandt. Verbranding op jonge leeftijd verdubbelt de kans op het krijgen van een melanoom (huidkanker) op latere leeftijd. Een kinderhuid heeft onvoldoende tijd om te herstellen na verbranding. Bij verbranding ontstaan in de huidcellen littekens. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Goede bescherming is belangrijk!

Er staan drie dingen die je kunt doen om de kans op verbranden te minimaliseren:

Smeren met zonnebrand

Gebruik voor kinderen altijd een zonnebrand met minimaal beschermingsfactor 30. Vergeet je kind niet in te smeren als je bijvoorbeeld een rondje gaat fietsen of naar een speeltuin gaat. Ook daar is de kans op verbranden aanwezig. Dat is niet alleen het geval als je naar het strand gaat.

Welke zonnebrandcrème je het beste kunt gebruiken, hangt van jezelf af. Zo bestaan er speciale sprays of crèmes voor kinderen. Is je kindje gevoelig voor parfums, gebruik dan een type voor kinderen met een gevoelige huid. Hier zit vaak geen parfum in.

Je hebt rollers, sprays en crèmes. Zelf vind ik een spray handig, maar het nadeel hiervan vind ik dat ik het gevoel heb dat je de helft ernaast spuit.

Herhaal het smeren iedere twee uur. Smeer ook opnieuw in als je kind in het water is geweest of zich heeft afgedroogd.

Het gebruik van kleding

Er bestaat speciale UV kleding voor kinderen. Deze kleding weert de zon en het beschermt met een hoge factor. Ook is het fijn dat het heel snel opdroogt, het ademt en het gemakkelijk uit te spoelen is.

Je kunt ook een gewoon shirtje aantrekken. Hoe lichter het shirtje en hoe dunner van stof, hoe meer UV straling het doorlaat. Als een gewoon shirtje nat wordt, kijk dan goed uit. De kans op verbranden is dan groter!

Een hoedje of petje zorgen voor een goede bescherming voor gezicht, hoofd, nek en oren.

Zoals je op de foto kunt zien, is mijn dochtertje helemaal fan van het hoedje. Ze wil hem alleen maar op houden en ik scoorde hem voor slechts een paar euro bij de Zeeman.

Het is ook verstandig een brilletje aan te schaffen voor je kleintje. Kinderogen zijn namelijk erg kwetsbaar! UV straling kan op lange termijn schade veroorzaken. Zorg er wel voor dat het een goede zonnebril is met bescherming. Goedkope of speelgoedbrilletjes bieden vaak die bescherming niet.

Uit de zon

De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 het hoogst.  Het is daarom goed om in die tijd de schaduw op te zoeken. Een parasol of een boom kan dan fijn schaduw bieden. Maar let op: ook in de schaduw kun je verbranden.

Het beste houdt je baby’s jonger dan 1 jaar helemaal uit de zon.

Al met al geldt: een goed begin is het halve werk. Zorg voor de juiste spullen en gebruik ze ook. Zo kom je goed de zomer door! Niks vervelender dan een kind dat verbrand is en pijn heeft. Nu nog hopen op mooi weer!

 

Comments: 1

Post a Comment