a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

HEALTH: De eerste menstruatie

Zo is je dochter een kleuter die overal op springt, dan is ze een tiener die al heel wat dingen overwint, maar dan komt de puberfase eraan en is het tijd om alles te vertellen van de menstruatie. Je kleine meid wordt dan een vrouw en viert dit als eerste met jou. Heel bijzonder, maar ook een tijd vol met prikkels, krampen, moodswings en kiezen voor de juiste verzorging. Kortom hoe bereid je je dochter voor op wat komen gaat, lees je mee?

Mijn eerste menstruatie

Ik weet het nog goed. We waren op vakantie in Griekenland en ik zat op de toilet. Ik gilde hard en zag dat ik bloedde. Ondanks dat we wel enigszins voorbereid waren op wat komen ging, was de schrik toch nog best groot. Gelukkig had mijn moeder maandverband meegenomen en dit was het begin van het vrouw worden. Gelukkig had ik naast bloed niet mega veel krampen, die kwamen pas echt naarmate ik vaker ongesteld werd. Maar hoe bereid je je dochter in deze tijd voor op deze periode?

 

Koop een unieke menstruatie kit van Fentalks

Ik kwam onlangs in aanraking met het pakket wat Fentalks aanbied om samen met je dochter het gesprek aan te gaan voordat de eerste menstruatie zijn intrede doet. In dit pakket kun je dan ook een handig boekje terugvinden met de belangrijkste vragen op een rij. Deze kan je dochter rustig doorlezen en mochten er daarna vragen zijn, dan kan ze deze bij jou kwijt. Daarnaast zitten er heerlijke chocolaatjes in, leuke kaarten voor een kleine quiz of om het gesprek op gang te helpen voor jullie beiden. Ook zit er een pakketje in met wat maandverband en tampons om zo de eerste menstruatie al goed voorbereid te zijn en deze bij je te hebben mocht het zover zijn.

Hoe ga je dan het gesprek aan?

Ik ben op mijn 13e voor het eerst ongesteld geworden, net een halfjaar voor mijn 14e verjaardag en als je het met de meiden van nu vergelijkt is dat best laat. Ik hoor om mij heen dat meisjes van nu al met 11 of 12 jaar al ongesteld worden. Dat vind ik best jong en daarom is het zo belangrijk dat je wel goede voorlichting geeft. Kijk hierbij echt naar jouw kind, is het kind visueel ingesteld laat dan afbeeldingen zien (animatie) waarin je verteld wat er precies gebeurd. Is jouw kind al meer op de hoogte, geef haar dan het boekje van Fentalks waarin de meest belangrijk informatie staat. Wees vooral open en maar er niets iets van waardoor ze zich moet schamen. Het is de natuur, het hoort erbij en het is belangrijk om aan te geven hoe ze tijdens deze periode zichzelf moet verzorgen, dat ze tijdens deze periode even heerlijk op de bank mag liggen en als ze erge last hebt van krampen dat ze dan niet persé hoeft te sporten als dit niet gaat. De ene jonge vrouw heeft meer last van krampen en moodswings dan de andere, laat elkaar hierin vrij en geef elkaar de ruimte.

Dit ga ik in ieder geval doen, hoe ga jij je dochter voorbereiden op haar eerste menstruatie? Deel het hieronder!

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Post a Comment