a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

HEALTH: Hoe overleef ik mijn puber?

De hormonen gieren hier door het huis heen. Als ouders is het hebben van pubers best pittig. De puber hier in huis heeft nogal een uitgesproken mening en alles is eigenlijk pfff, uggghh, bah of jaaaaaahaaaa. De Nix18 reclame geeft exact het juiste beeld van het leven van een puber. Alles is te zwaar voor ze en vraag ze nou niet om even wat voor je te doen want dan vergaat de wereld.

Onze oudste zoon is inmiddels 15 en is heerlijk aan het puberen. Alles is een strijd en luiheid is het meest juiste woord wat de situatie omschrijft. Nu vond ik het in het begin best lastig om er mee om te gaan. Gelukkig word ik er steeds meer bedreven in en wil ik graag mijn tips met jullie delen.

 1. Choose your battles
  Deze heeft mijn man zo vaak tegen mij moeten zeggen voordat ik er ook echt naar ging luisteren. Het heeft geen zin om overal een probleem van te maken. Het gaat het ene oor in en andere oor uit. Dus kies welke strijd je aan wilt gaan.
 2. Leg je er bij neer
  Het opvoeden van een puber is geen dankbaar werk. Dit is nou eenmaal zo en het heeft dus ook geen zin om je zelf op te vreten over het nonchalante gedrag van je puber.
 3. Loslaten hoort erbij
  Dit vind ik het allermoeilijkste. Onze zoon van 15 gaat steeds meer zijn eigen gang. Hij gaat naar concerten, uit eten met vrienden en vriendinnen, huisfeestjes etc. Ik vind het vreselijk dat hij weg gaat en niet meer lekker thuis is bij zijn mama in het weekend. Maar ik weet ook dat dit erbij hoort, hoe moeilijk het ook is.
 4. Ga niet altijd in discussie
  Het heeft geen zin om altijd in discussie te gaan. In de ogen van een puber hebben ze altijd gelijk en willen ze altijd het laatste woord hebben. Uiteindelijk lopen dit soort discussies dus ook vaak uit op ruzie. Ik heb er daarom voor gekozen niet constant meer in discussie te gaan. Normaal gesproken deed ik dat altijd, dit resulteerde  dan vaak in een nog chagrijnigere puber en het slaan met deuren.
 5. Lekker klagen tegen je vriendinnen 
  Af en toe is het gewoon heerlijk om even lekker te klagen over die zeurende pubers. Even je ei kwijt en je hart luchten en dan ben je er weer van af voor eventjes 🙂
 6. 1 op 1 tijd met je puber
  Ik vind het erg belangrijk om ook als ze ouder worden 1 op 1 tijd met ze door te brengen. Neem je puber een dagje mee naar de stad of ga samen een hapje eten. Bij ons is dat altijd een succes en op dat moment is het weer even mijn kleine jongen.
 7. Haal genoeg boodschappen in huis
  Pubers zijn lopende vuilnisbakken. Ze hebben altijd honger en alles maar dan ook alles wordt naar binnen geschoven. Gezond eten? Wat is dat? Snoep, chips, Mc Donalds,  alles gaat naar binnen en dan nog wordt er geklaagd. Er is niks in huis, ik heb honger!
 8. Zorg voor extra opladers, oortjes, sleutels etc
  Echt serieus?! Ik weet niet hoe hij het voor elkaar krijgt maar alles is altijd kwijt. Sleutels zijn niet aan te slepen om maar niet te spreken over ipad- en telefoonladers. Ze laten overal van alles slingeren. Hij krijgt het ook met regelmaat voor elkaar om kleding kwijt te raken. En voor zover ik weet gebruikt hij al een jaar geen kluisje op school omdat hij ook die sleutel kwijt is.
 9. Zeg ik hou van je….iedere dag
  Pubers zijn ontzettend gevoelig en onzeker. Door ze elke dag te laten weten dat je van ze houdt voelen ze zich geliefd.
 10. Vertrouwen
  Vertrouwen is heel moeilijk maar je moet proberen je puber te vertrouwen. Ik heb onze zoon alles verteld wat hij moet weten en heb altijd gezegd dat ik er voor open sta als hij bepaalde dingen wilt uitproberen. Het heeft geen zin om van alles te gaan verbieden want dan gaan ze het stiekem doen. Ik vertrouw hem er daardoor in dat hij logisch nadenkt en de juiste beslissingen maakt. Door dit vertrouwen voelt hij zich zelfverzekerder en heb ik idee dat hij meer met mij bespreekt over de dingen die hij tegenkomt.

Kortom er zijn best wel wat dingen die je kunt doen om het voor het jezelf als ouders dragelijk te maken. Ik kan ook echt regelmatig klagen over het nonchalante gedrag, het terug praten en het gezeur. Maar ik ben ontzettend trots op onze jongen en ik denk dat ik niet mag klagen. Hij is ontzettend lief (meestal) en heel sociaal. Zo af en toe is hij echt nog even mijn kleine jongen en vindt hij het heerlijk om leuke dingen met zijn mammie te doen.
Ik denk maar zo over een paar jaar zijn ze deur uit en dan zou ik willen dat hij nog thuis liep te mopperen over hoe slecht hij het wel niet heeft.

Heb jij ook een puber in huis en wil je je ervaringen hierin delen? Stuur dan een mailtje naar info@boostyourkids.nl

Post a Comment