a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

HEALTH: Stop met het bekritiseren van het gewicht van (kleine) kinderen

Het ligt al even op het puntje van mijn tong, maar nu wil ik het toch even kwijt. Afgelopen periode stond het nieuws er vol van, kinderen zijn dikker geworden tijdens de Corona periode. Deze periode is een struggle voor iedereen en misschien vraagt het zelfs nog wel meer van kinderen. Maar waarom juist je zo negatief uitlaten over kinderen en de kans op eetstoornissen groter maken door het te roepen in het nieuws. Jep, ik kom in opstand en laat zien dat het anders kan! Lees je mee?

Waarom zouden we kinderen naar beneden halen en nog meer druk op hun uitoefenen om te benadrukken dat ze voller worden of te veel eten of even niet weten hoe ze met de situatie om moeten gaan? Ik begrijp hier dus niets van!

Kies in plaats van hier de nadruk op te leggen voor de dingen die het leven van je kind(eren) leuker maakt, zoals de volgende dingen:

Voeden in plaats van vullen

Kies voor heerlijk gezond voedsel dat goed vullend is. Maak een heerlijke fruitsalade, geef wat meer rauwkost zoals komkommer, tomaatjes enz bij elke maaltijd.

Drinken

Kinderen krijgen vaak limonade of pakjes, deze zijn vaak suikerrijk. Kies daarom voor wat water en doe daar eventueel wat fruit bij voor de smaak. Ook de merken “Coolbear” en “Teissere” siroop zijn gezonde(re) varianten.

Maak bewegen leuk

Houd een wedstrijdje wie het hardste rent, ga eens gek springen, hoelahoepen of op survival. Slecht weer? Doe samen klusjes in huis of zet de muziek op en ga lekker gek dansen. Of kies om lekker te zwemmen bij het zwembad met veel glijbanen in de buurt. Jullie hebben nog niet eens het idee dat je zo meer beweegt en bovendien maak je veel plezier en mooie herinneringen.

Geef meer positieve aandacht

Een extra knuffel, een luisterend oor, samen een boekje lezen, praat over hoe de dag gegaan is, hoe voel je kind zich en als het emoties toont is het oké. Zo belangrijk om je kind een positieve mindset mee te geven, je kind voelt zich gehoord en gezien en dat is voor het kind (en de ouder(s) ) zeer waardevol.

Aanvullende tips

Aanvullende tips kunnen zijn:

  • Kies voor gevarieerd eten en maak eens iets anders als diner;
  • Geef je kind(eren) alleen een toetje in het weekend;
  • Als je eens wat lekkers geeft, houd het dan bij één en geef niet gelijk toe aan meer;
  • Doe je kind nooit op de weegschaal, tenzij noodzakelijk;
  • Is je kind een stiekeme eter? Doe een slot op de voorraadkast;
  • Kies voor eiwitrijk en vezelrijk voedsel, zo blijft je kind langer verzadigd;
  • Leer je kind dat alle emoties er mogen zijn;
  • Maak regelmatig bewust tijd voor je kind;

Dit gebeurd er als je je negatief uitlaat over het uiterlijk van je kind

Kinderen die regelmatig horen dat ze té dun of té dik zijn, voelen zich minderwaardig. Ze voldoen niet aan het ideaal van de ouders, die laten elke keer weer weten dat ze het liever anders hadden gezien. Ook al is dit wellicht goed bedoeld, dit laat blijvende schade achter. Hetzelfde is als een kind zijn/haar moeder steeds zit diëten en nooit liefdevol hoort praten over haar lichaam, dan is namelijk de kans groot dat dit kind het overneemt en zich net zo gaat voordoen als het volwassen is. Uiteindelijk gaat het er bij iedereen om wat er aan de binnenkant zit! Natuurlijk staat gezondheid voorop, maar kinderen zijn nog in de groei onthoud dat goed. Mijn kids hebben toen ze klein waren ook weleens een flinke bolle toet gehad, maar daarna gingen ze weer de lengte in en was dit weer anders. Je kunt je kind(eren) leren om gezond te leven, goed voor zichzelf te zorgen, zelfvertrouwen te ontwikkelen, maar dat werkt niet als je het kind constant bekritiseerd.

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Comments: 1

Post a Comment