a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

HEALTH: Vooroordelen over ouders met overgewicht

Al van kleins af aan heb ik overgewicht, inmiddels ben ik best gewend aan alle vooroordelen die hier bij horen en kan ik er goed mee om gaan. Ja het doet soms zeer, maar de vooroordelen die je krijgt als (toekomstige) ouder met overgewicht doen nog wel het meeste pijn!

Zwanger worden

Het begon al op het moment van zwanger willen worden. Zoals je in een eerdere blog van mij hebt kunnen lezen was het voor ons niet vanzelfsprekend om zwanger te kunnen worden. Uiteraard was ik me heel bewust van het feit dat mijn gewicht niet mee zou helpen met het zwanger worden, maar soms is het zoals het is.

Vooroordelen

Een van de vooroordelen waar je mee te maken krijgt met overgewicht is dat alle dikke mensen lui zijn en elke avond met een zak chips op de bank hangen. In mijn geval (en in de meeste gevallen) was dit helemaal niet waar. Ik ben mijn hele leven al bezig met lijnen, sport van kleins af aan al gemiddeld 3 tot 4 keer in de week en ben me heel bewust van een gezond voedingspatroon. Uiteraard ben ik ook dol op lekker eten, absoluut, maar hé wie niet?!

Op het moment dat het zwanger worden niet wilde lukken ben ik doorgestuurd voor een echo. Mijn huisarts was heel discreet en heeft mijn gewicht kort bespreekbaar gemaakt, ik kom al jaren bij dezelfde huisarts dus die kent mijn levenslange struggle maar al te goed.

Commentaar

Door de huisarts werd ik doorgestuurd voor een echo, zodra ik binnenkwam kreeg ik al een bepaalde blik toegeworpen (En ja, die blik herken je na bijna 29 jaar, maar al te goed). De echo werd gemaakt en er kwam al snel uit dat ik PCOS heb. Het was een inwendige echo, je ligt daar op de meest kwetsbare manier en de beste man begon over mijn gewicht. Hij vroeg of ik nog nooit over een maagverkleining had nagedacht. Destijds stond ik daar nog helemaal niet voor open en mijn reactie was: “Nee, voor mij voelt dit nu nog te veel als snijden in een relatief gezond lichaam”.

De blik en reactie van deze gynaecoloog zal ik nooit meer vergeten. “Gezond? Mevrouw, als u het mij vraagt bent u hartstikke ziek!”. En ja, ik lag hier dus nog altijd in mijn blootje met een echoapparaat tussen mijn benen. Ik kon alleen maar knikken en wilde hier zo snel mogelijk weg. Eenmaal buiten kwamen de tranen, allereerst om het verdriet van het feit dat er een hormoonstoornis werd geconstateerd, maar dat kon niet eens echt landen door de heftige uitspraak die hij zojuist had gedaan.

Het feit dat iemand zoiets tegen je zegt doet zeer, het feit dat iemand je ook nog eens helemaal niet kent en je volop beoordeelt op je uiterlijk doet misschien nog wel meer pijn. Er werd niets gevraagd over mijn eet-, leef- of beweegpatroon, maar er werd gewoon direct een keiharde conclusie getrokken.
Tijdens mijn zwangerschap ben ik dezelfde gynaecoloog nog een paar keer tegengekomen. Telkens weer kon hij het niet laten om toch even iets over mijn gewicht te zeggen.

Al die keren heeft hij nooit iets gevraagd over mijn leefpatroon en dat zorgde er voor dat ik het op een moment naast me neer kon leggen.  Als hij het nodig vond die opmerkingen te maken dan was dat maar zo. Toch raakt het je elke keer weer. Mijn vriend en ik grapte regelmatig tegen elkaar over het feit dat het gelukkig niet mijn vaste arts was en dat het wel heel toevallig zou zijn als hij toch nog bij mijn bevalling aanwezig zou zijn.

Bevalling

Je raadt natuurlijk allang waar dit verhaal naar toe gaat, na een pittige bevalling van 53 (!!) uur werd er op zondagochtend toch nog een gynaecoloog bij geroepen… De blik die mijn vriend had bij het binnen zien komen van deze gynaecoloog zal ik nooit vergeten, zonder te kijken wist ik al wie ons kwam “redden”. Maar goed, dat is weer een verhaal voor een volgende blog!

Na de geboorte van onze zoon heb ik nog regelmatig met vooroordelen te maken gehad op het gebied van voeding. Mensen vinden het blijkbaar toch heel erg nodig om extra te benadrukken hoe belangrijk een gezond voedingspatroon is als ze een ouder zien met overgewicht.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel erg goed dat er zoveel nadruk wordt gelegd op het onderwerp; gezonde voeding. Ik denk dat heel veel ouders daar meer ondersteuning bij kunnen gebruiken, maar het is vaak de toon die de muziek maakt.

Ik denk dat ik, door mijn eigen onzekerheden, misschien nog wel strikter was/ben met gezonde keuzes maken voor mijn zoon. En het feit dat mensen van het slechte uitgaan als het gaat om het (op)voeden van je zoon doet zeer.

Heb jij wel eens te maken gehad met vooroordelen vanwege bijvoorbeeld je gewicht bij de opvoeding van je kinderen? Hoe ga jij daar mee om? Laat het ons weten via info@boostyourkids.nl

 

Hi, ik ben Daphne (29), trotse moeder van Gijs (2) en getrouwd met de leukste man die ik mij maar kan wensen. In mijn blogs neem ik je graag mee in mijn leven als moeder van een ontzettend lieve en soms wat eigenwijze peuter, deel ik leuke DIY’s, geef ik je af en toe een kijkje in mijn keuken en neem ik je mee in onderwerpen waar ik in het dagelijks leven tegenaan loop of dingen waarvan ik vind dat ze bespreekbaar gemaakt moeten worden. Vind je het leuk om meer van mij en mijn gezin te zien? Volg me dan op instagram via @huisjeboompjegijsje

Comments: 1

Post a Comment