a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

Kindermishandeling in vroeg stadium signaleren met unieke tool ‘Schildje’

Kindermishandeling is helaas nog steeds een van de grootste geweldsproblemen in onze samenleving. Jaarlijks worden er ongeveer 119.000 kinderen geraakt door een onveilige thuissituatie. “Waarom wordt er bij kindermishandeling vooral vóór en óver jonge kinderen gepraat, maar niet mét die jonge kinderen?” Met die vraag in het achterhoofd is Stichting Groei Veilig opgericht. Het directe doel van de stichting: kindermishandeling preventief inzichtelijk en bespreekbaar maken, om het in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren.

Voor en door professionals

Ondanks die harde cijfers blijft het onderwerp dus nog te vaak onbesproken. Om dat te veranderen, heeft de stichting ‘Schildje’ ontwikkeld, voor en door professionals. Het succes van deze unieke methode is bewezen. In november 2017 is er op zeven locaties in de regio Hart van Brabant onderzoek gedaan naar het lespakket. De conclusie was duidelijk: Schildje slaagt in de opzet. Een van de passages uit de tussen- en eindrapportage: “De zwaarte en diepte van het onderwerp worden niet geschuwd, tegelijkertijd lukt het de makers om de jonge kijker niet machteloos achter te laten. Op ooghoogte van het kind en precies de juiste toon pakkend.”

Lespakket

Het lespakket bestaat uit Schildje, een lieve en toegankelijke schildpad die zijn eigen ervaringen deelt. Hij leert kinderen tussen de 3 en de 6 jaar dat ze kunnen, mogen en moeten praten over kindermishandeling. Ze moeten weten dat sommige thuissituaties niet normaal zijn, bij wie zij terecht kunnen als dat het geval is en dat zij niet schuldig zijn! Anderzijds moet het voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers makkelijker worden om het onderwerp op een luchtige en laagdrempelige manier aan te snijden. Op dit moment vindt 45 procent van alle beroepskrachten het namelijk lastig om het onderwerp bespreekbaar te maken. De praktische tool ‘Schildje’ brengt daar verandering in, middels een interactieve training die verbonden is aan het lespakket. Er wordt bewustwording gecreëerd omtrent kindermishandeling en rondom de eigen identiteit van de beroepskracht.

Missie

Want pas als kinderen educatie krijgen over kindermishandeling en weten wat hun rechten hierin zijn, kunnen zij hierover praten. Een kind dient namelijk op te groeien in een veilige omgeving, pas dan kan het zich optimaal ontwikkelen. Alleen door kennis te delen en het onderwerp bespreekbaar te maken, slagen we in die opzet: dát is de missie van Stichting Groei Veilig.

Kijk voor meer informatie op www.groeiveilig.nl en www.schildje.nl.

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Comments: 3

Post a Comment