a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

LIFESTYLE: 5 Redenen waarom een geboorteplan vaak niet werkt

Als je zwanger bent je goed voorbereid wilt zijn op de bevalling, wordt er vaak een geboorteplan gemaakt. Helaas werkt dit vaak niet en is het ook wel een luxe om te hebben. Natuurlijk wil je dat het allemaal precies gaat zoals je wilt, maar zo rooskleurig als dit plan wordt het vaak niet. Ik erger mij dan soms ook een beetje aan vrouwen die hier hun focus op hebben, want in het echte leven krijg je ook niet een uitgestippeld plan en komt het precies uit wat er staat. Ondanks dat ik begrijp dat vrouwen wensen hebben voor de geboorte van hun kind(eren), geef ik je 5 redenen waarom dit (helaas) vaak niet werkt, lees je mee? 

Verloskundige of Gynaecoloog?

Als je bij een verloskundige zit is de kans op een thuisbevalling groter en daarmee je wensen voor een geboorteplan ook. Vaak als je onder controle loopt bij het ziekenhuis is de kans groter op complicaties en onverwachte gebeurtenissen. Houd hier rekening mee!

Eerste kindje(s)?

Bij je eerste kindje of een tweeling- of meerlingzwangerschap is de kans groot dat er onverwachte gebeurtenissen optreden of complicaties zich voordoen. Zo kreeg ik tijdens mijn tweelingzwangerschap weinig te horen over de bevalling en tijd voor een geboorteplan was er helemaal niet. Ondanks dat het heftig is om voor de eerste keer te bevallen, probeer daarom zoveel mogelijk informatie uit boeken te verzamelen en luister niet alleen maar naar horror verhalen om je heen. Vrouwen uit je omgeving mogen best over hun bevalling vertellen, maar laat je hierdoor niet gek maken. Iedere bevalling is anders en het loslaten in zo’n moment is het beste om zo min mogelijk stress te ervaren. Een bevallingsplan is daarom het laatste waar je aan denkt, het gaat nooit zoals verwacht. 

20 weken echo

Deze echo is altijd de belangrijkste, hier zie je tenslotte of alles erop en eraan zit en of je kindje ook goed groeit. Natuurlijk kunnen erna ook nog complicaties zich voordoen, maar voor extra zorg sturen ze je al gauw naar het ziekenhuis en dan ben je in goede handen. Als je persé wel een geboorteplan wilt, dan is het nu de tijd om deze te maken. Houd wel rekening met onverwachte dingen.

Wees realistisch

Je kunt een geboorteplan maken met een thuisbevalling in een warm bad met kaarsjes, rust, muziek en liefde. Maar als er complicaties optreden, je bijna “out” gaat van de pijn of je te veel bloed verliest moet je alsnog met de ambulance naar het ziekenhuis. Daarom is het wellicht goed om meerdere scenario’s te maken. Zelf heb ik geen geboorteplan gemaakt, met een tweelingbevalling zijn de risico’s heel groot en moet je in het ziekenhuis bevallen. Het enige wat ik doorgegeven had is dat ik niet graag ingeknipt wilde worden. Uiteindelijk is het geheel anders verlopen dan ik gedacht had en heb ik jaren rondgelopen met een trauma van de bevalling. Pas toen ik het gesprek met hun aan ben gegaan is het verwerkingsproces gaan komen en kan ik het nu vergoed achter mij laten.

Loslaten is het beste

Je kunt alsnog zo’n perfecte voorstelling hebben van jouw bevalling, de realiteit is vaak anders en komt daar niet eens in de buurt. De vraag is ook of je het niet gewoon het beste kunt loslaten en op je af kunt laten komen. Natuurlijk mag je vragen stellen, dingen aangeven die je niet fijn vindt, maar de voorstelling die sommige vrouwen maken met muziek, kaarsen en een setting van een Insta foto is niet echt realistisch. Ga voor het beste voor jou en het kind, de juiste zorg en probeer het ook los te laten. Angstvallig iets willen wat niet haalbaar is, werkt vaak alleen maar stress verhogend.

Heb jij een geboorteplan gemaakt?

 

 

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Comments: 3

Post a Comment