a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

LIFESTYLE: Experiment kikkervis 1.0

It’s kikkerdril timeee!
Als kind was ik er al gek op, wij woonden vlak bij meerdere sloten waar ik uren, dagen .. extreem veel van mijn kindertijd heb doorgebracht. Salamanders, vissen, waterinsecten .. maar als favoriet KIKKERDRIL/KIKKERVISSEN vangen is wat ik graag deed.
Ik was altijd met beestjes in de natuur bezig. Nu ik ouder ben en mijn kindje deze interesse deelt, gaan we er vaak samen op uit om te doen wat ik vroeger al deed.

30 maart jl. zijn wij kikkerdril gaan zoeken! Na een sloot of 4 te hebben afgezocht in de buurt waar ik vandaan kom kwamen we ze eindelijk tegen; hompen kikkerdril!
Bij de action kocht ik een plastic opbergboxje voor €1.79. Deze vulde ik met water uit de sloot, planten uit de sloot en een hompje dril.
Nu komt het moeilijkste gedeelte voor de kinderen, wachten! Ik heb de bak buiten laten staan, hierdoor komt het dril wat minder snel uit maar zo blijft het dril wel in water met natuurlijke temperatuur.
Na een dag of vier was er een kleine verandering in het dril te zien. De zwarte puntjes in het dril waren veranderd in een vorm die al meer op een kikkervis leek.

Mijn zoontje vond het nog steeds niet zo interessant. ‘Zijn ze er nog steeds niet uit mama?’ Nee liefje, geduld is een schone zaak 😉

Toen ik zondag ochtend polshoogte ging nemen zag ik tot mijn verbazing dat vrijwel alle kikkervisjes zichzelf die nacht uit het dril gevreten hadden. Ze liggen nu rustig te chillen op het dril tot ze wat sterker zijn en kunnen gaan zwemmen. Voor alle zekerheid heb ik vast een schijfje komkommer in de bak gedaan zodat ze, als ze dat willen, kunnen eten.

Van het weekend zullen we het slootwater verversen zodat eventueel dood dril etc het water niet laten rotten.

Tips;

  • Vang niet te veel dril; een eitje of 20 zijn meer dan genoeg.
  • Zet de bak niet in de zon
  • Kikkers zijn beschermd. Er mag dril gevangen worden omdat dit leerzaam is voor de kinderen maar men wordt geacht de kikkervisjes/babykikkers terug te plaatsen in de sloot waar deze vandaan gekomen zijn!
  • Kikkervisjes lusten graag sla, komkommer en tomaat. Visvoer kan ook.
  • Let op, als de achterpoten zich ontwikkelen en voorpoten uit de uitwendige kieuwen groeien, verschrompelen de kieuwen waarna de kikkervissen overschakelen op een ademhaling via de longen in plaats van de kieuwen. Zij moeten dan dus een manier hebben om boven water te kunnen zijn. Leg stenen in de bak die boven het water uitsteken!

 

Wordt vervolgd.

Post a Comment