a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

LIFESTYLE: Help! Hoe vier ik nu mijn kinderfeestje?!

Ik heb het vreselijk te doen met al die ouders die schoolgaande kinderen hebben die deze periode jarig zijn. Sterkte lieve vaders en moeders. Kinderen tellen namelijk het hele jaar de dagen af die naar hun feestje leiden. Ze gebruiken het als allereerste dreigmiddel in hun allereerste kinderruzies. Ik bedoel; Wie heeft er nog nooit de legendarische zin uitgesproken tegen beste vriendjes die we nu noodgedwongen moeten gaan uitdelen “Jij mag niet meer op mijn feestje komen!”?!

Lotje weet PRECIES wat ze wil gaan doen als ze jarig is en wie niet mag komen, maar vooral ook wie ze er echt bij wil hebben. Ze wil naar een bekend indoor zwemparadijs, frieten eten en lekker met zijn allen van de glijbaan. Sophie is er wat relaxter onder, zij wilde een poolparty organiseren, liefst met de hele klas. Geloof ik hoor, kan het mis hebben. Misschien is dat inmiddels ook weer van de baan. Ik bedoel, zoooo 2019 die poolparties. Ze is 10 bijna 11, al een maand of 8.

Ik kan me dus wel inleven in die wanhopige ouders die weer aan andere ouders om raad vragen. Want tja, hoe pak je dit in vredesnaam aan? Hoe vier je nou een feestje zonder vriendjes en familie?

Er zijn echt oplossingen te bedenken door creatieve geesten zoals ik en vele anderen. Hier mijn spinsels speciaal voor jullie op papier. Ik hoop dat ze niet nodig zijn, maar er zitten vast wat ouders bij die hier heel veel aan kunnen hebben!

Kinderfeestjes op afstand

HANDLEIDING (kids van 4 tot een jaar of 8)

Even voor de duidelijkheid, scrol ff door als je een (bijna) tiener hebt. Die gaan je gewoon uitlachen als je aankomt met de muts van juf.

Voor de klas

Mijn dochter zit voor haar eerste jaar op school. Naast een kinderfeestje, blijkt haar traktatie en ook de feestmuts die al klaar hangt in de klas, iets om echt naar uit te kijken. Ze weet zelfs al met wie ze naar de andere juffen en meesters wil lopen voor een handtekening op haar school-verjaardagskaart. Ik neem aan dat school dit niet op kort termijn gaat oppakken, maar mocht je kindje deze week bijvoorbeeld jarig zijn, hier een complete HANDLEIDING voor een verjaardagsviering als school niet open is:

 1. Vraag of je de feestmuts mag ophalen in de klas en een kaart met een klein woordje van de juffen en meesters.
 2. Vraag of de juf een mailtje stuurt naar de ouders, met jouw nummer daarin, waarmee de kindjes dan een felicitatie kunnen sturen in de vorm van een klein filmpje. De juf natuurlijk ook.
 3. Als je het filmpje ontvangt, vraag om het adres aan de betreffende ouder zodat je een traktatie kan afleveren of opsturen. (Bevestig op voorhand dat je dat doet zonder daar naar binnen te willen komen uiteraard.)
 4. Zet alle filmpjes met behulp van de app van kinemaster (bijvoorbeeld) aan elkaar. Zo krijg je een reeks aan heerlijke kindervriendjes-felicitaties. Dit filmpje kan je gratis downloaden en op YouTube (privé i.v.m. privacywet!!) zetten.
 5. Op de dag van zijn of haar schoolverjaardag / echte verjaardag – dat mag je zelf invullen – zet je de feestmuts op, laat je het YouTube filmpje zien met al zijn of die lieve klasgenootjes en breng je de traktaties rond. Dat doe je door iets in de brievenbusjes te stoppen, of wat voor de deur te leggen. Een traktatie kan nu overigens ook gewoon een lief kaartje zijn. Ik kan me voorstellen dat je geen cupcake door de brievenbus propt… Er zijn hele leuke non-food ideeën te vinden op Google.

Nu je dat hebt gedaan, heb je al een klein stukje gemis kunnen dekken. Nu komt het echte werk, het kinderfeestje uitstippelen. En echt, hier kan je ook mee aankomen als je kind wat ouder is dan 4. Maar beloof mij, dat je dan het thema, het spelletje en de manier van communiceren naar een wat hoger niveau tilt… J

 1. Bepaal eerst samen met je kindje, zonder beloftes te doen, wie er op het feestje zou moeten komen. Maak een lijstje met de leukste namen maar maak het niet te gek. Ik zou voor 5 a 6 kindjes gaan max. Check meteen even of je de 06 nummers van de ouders hebt. Zo niet, schakel juf in om hulp. Desnoods met een doorgestuurd mailtje?
 2. Bedenk een thema, wat vind je kind leuk? Ik neem even Frozen als voorbeeld. Ik denk in meidentaal. Dus, let it go
 3. Pak een leuke datum, liefst eentje die normaal dus onder schooltijd zou vallen, een middagje bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld 30 maart, aanvang 12.30u. Dan kan de ouder misschien in de ochtend nog even werken
 4. Maak digitaal samen een uitnodiging. Maak een leuke foto, bewerk deze met een app op je mobiel zoals Spark Post (weer gratis) met leuke woordjes en vraag vooral even om contact met de ouders voor de speciale ‘afstandsafspraken’ .
Even tussendoor… Schiet nu niet in de vlekken, die kinderen komen lijfelijk niet bij jou of jouw zoon of dochter in de buurt.  
 1. Vertel je zoon of dochter verder even niets, het moet een verrassing blijven anders wordt het een stuk minder leuk!

Nu heb je dus een datum en een thema! Niet slecht toch? We zijn al een heel eind. En weet je wat het mooiste is? Jouw kindje geeft een heus kinderfeestje in deze coronatijd! Je hebt een datum en een tijd, en zelfs de leukste kindjes al bij de hand. Hoe de invulling gaat zijn ga ik je allemaal zo uitleggen. Maar die kriebels, dat is wat je wil laten voelen aan je kindje.

Nu zijn we aangekomen bij het derde onderdeel. Voorbereidend werk.

Ik heb als voorbeeld een Frozen feestje voorgesteld, op 30 maart om 12.30uur. Daarbij heb ik dus in mijn online uitnodiging (bewerkte foto van sparkpost) gevraagd om contact met de ouders middels het delen van mijn mobiele nummer. Als het goed is krijg je dan een appje van die ouders terug. Wacht even met het beantwoorden van deze app tot je onderstaand in kaart hebt gebracht/ hebt uitgevoerd.

 1. Maak, indien je dit nog niet hebt, een skype account Hiermee kan je videobellen tot wel 50 personen. Er zijn ook andere programma’s, waaronder videochatten via Facebook, maar dat zou een tweede optie moeten zijn. Het leukste is om alle kids in 1 groep te krijgen op Skype. Zeker ook omdat het beeld dan wat beter is.
Voor je nu in de vlekken schiet. Dit wordt leuk. Een verrassing. Jouw eerste georganiseerde online party voor je kind. Je kan niets fout doen, dit gaan ze super vinden!
 1. Maak een feestjesplanning. Een standaard feestje is nu als voorbeeld makkelijk. Even niet denken aan het feit dat ze er niet bij zijn. Wat zou je doen, als je kids in huis haalt?
  1. Liedje zingen natuurlijk! EEN TIP, schrijf ALLE verjaardagsliedjes even op die jullie kennen. Anders ben je zo uitgezongen met de kids.
  2. Kaarsjes uitblazen. Kinderen kunnen geen taart komen eten, dus haal/ bestel wat cupcakes die je per stuk verpakt. Beetje een wat groter formaat zodat er wat kaarsjes in geprikt kunnen worden.
  3. Kadootjes uitpakken. Kinderen geven gewoon kadootjes, maar dat leg ik zo nog even verder uit. Plan het in ieder geval in.
  4. Iets leuks knutselen, iets wat niet te lastig is en wat je per pakketje, per kindje kan uitdelen. Wat kan je nou maken? Misschien een Olaf van een wc-rol? Want WC papier hebben we genoeg in huis deze dagen geloof ik.
  5. Spelletje spelen. Wie ben ik is slim om te kiezen! Hiervoor heb je alleen kaartjes nodig met figuren passend bij je thema.
  6. Afscheidsdansje! Zoek even een leuk youtube filmpje, met een leuk dansje erbij. Bewaar het linkje.

Nu ben je er echt al bijna. Je hebt een datum, een thema, kids die kunnen deelnemen. Als het goed is wacht de ouder op afstand op jouw bevestiging van ontvangst van zijn of haar appje. We nemen even aan dat alle kindjes graag willen deelnemen aan jouw kindjes eerste online feestje…. Dus hier ga je dan:

 1. Je hebt nu een x-tal dozen nodig, waar je pakketten in gaat maken per genodigd kindje. Het zou erg onhandig zijn als je er nu 20 hebt opgeschreven. Vandaar dat ik ook aangaf dat het handig is als je 5 a 6 kindjes als max aanhoudt. In het pakket doe je:
  1. Geprinte uitnodiging
  2. Een knutselpakketje , dus als we naar het voorbeeld kijken, een wc rol, wat gekleurd papier in vormpjes, een potje lijm of iets waarmee ze kunnen plakken en een tekening waarop het voorbeeld te zien is.
  3. Een lekkere cupcake, die apart verpakt is in een gebaksdoosje bijvoorbeeld.
  4. Een pakje drinken! Gewoon, voor de vorm.
  5. Een bedankje in de vorm van een zakje snoep/ chipje of iets wat je normaal bij afscheid geeft maar nu extra feestelijk gaat aanvoelen.
  6. Een slinger, een ballon, een toeter of iets wat feestelijk is en in thema van het feestje.
  7. Een kaartje waarop staat wie of wat hij of zij is, in het spelletje wie ben ik. Bijvoorbeeld: Elza. Olaf. Ana. Ga zo maar door..

Maak er vooral een hele leuke, gezellige doos van!

 1. Neem nu contact op met de ouders die hebben gereageerd.
  1. Geef je skypenaam door, begeleid ze eventueel met het aanmaken van een skypenaam. Desnoods maak jij zelf een extra skypeadres aan met een ander emailadres, er is altijd wel een oplossing. Zo niet? In een WhatsApp groep zetten voor een videogesprek. Wel erg onhandig, maar als het niet anders kan, doe je dat.
  2. Vraag de ouders om hun adres.
  3. Laat ze een leuk kadootje inpakken, iets wat ze al hadden mag ook, anders een mooi knutselwerkje, denk zeker even mee want niet alle winkels zijn snel met leveren deze periode! Kadostress hoeft er nooit te zijn, zeker niet in deze periode. Een mooi doorgeefboek is ook altijd welkom, vooral in deze tijd.
  4. Dat kadootje zetten ze op een plek waar jij jouw verjaardagsdoos kan neerzetten een dag voor het feestje, vooral ook omdat het wel een beetje een verrassing moet blijven, ook voor de kindjes die uitgenodigd zijn. Dus als we het voorbeeld aanhouden, maandag 30 maart is het feestje, dus jij komt 29 maart een verjaardagsdoos ruilen tegen een kadootje. Op de doos doe je een briefje, pas openmaken als het feestje begint, ze mogen enkel en alleen het kaartje uit de doos halen van het spel “Wie Ben Ik?”.
  5. Laat de ouders hun kids verkleden/ schminken in stijl van het thema van het feestje.
  6. Laat de ouders de kinderen op jouw geplande tijd online komen op skype voor een PC, desnoods op een mobiel.

Je haalt zelf ook een lekkere cupcake in huis, met kaarsjes uiteraard. Samen met je kindje versier je een stoel voor het feestje begint. Maak het vooral extra leuk om naar te kijken achter de computer of laptop, want daar zal tenslotte het hele feestje zich afspelen. TIP! Misschien kan je een vaste desktop even plaatsen op centrale plek, waar meer kinderruimte is? Je kan overigens ook met een smartphone een skypeverbinding leggen, geen probleem. Alleen zal je het dan wat minder goed kunnen zien allemaal. Zo’n computer of laptopscherm kijkt net wat lekkerder vanwege de grootte. Maar mocht een smartphone voor jullie de enige manier zijn voor videocontact omdat je bijvoorbeeld geen webcam hebt, maak dan gebruik van een telefoonstandaard, of een selfiestick die je vastzet, zodat niemand duizelig word van het beeld.

HET EERSTE ONLINE KINDERFEESTJE IS ER KLAAR VOOR!

Om 12.30 start je de groep op, dan komen de kindjes online. Wat een feest om al die vriendjes en vriendinnetjes te zien! Leg ze even uit dat ze net als in de klas, even moeten seinen dat ze iets willen zeggen. Verzin daar iets grappigs op. Een vinger opsteken is misschien nog wel het handigst, dat kennen ze van school. Maar er zijn vast nog meer manieren te bedenken? Anders kunnen we elkaar niet verstaan. Misschien is dit voor hun ook wel de eerste keer dat zij op deze manier met een groep communiceren. Hou daar rekening mee.

Kijk eerst even rond hoe feestelijk het bij hen is. Misschien kunnen ze even in de verjaardagsdoos grabbelen naar een ballon? Een slinger? Een hoedje? Een feesttoeter? Alle andere dingetjes moeten ze nog even laten staan, geef dat ook duidelijk aan… Je weet hoe ze zijn he!?

Tijd om samen verjaardagsliedjes te zingen! Het dak gaat eraf. De jarige kiest het eerste liedje, die zingen ze samen. Ze mogen meeklappen, stampen alles. Vervolgens kiest hij of zij de volgende uit die een liedje mag zingen enzovoorts.

Kom met de taart of cupcake met kaarsjes in beeld. Laat de jarige de kaarsjes uitblazen en een wens doen. Laat hem of haar vertellen wat ze graag zou willen worden later. Wat willen de andere kinderen worden later? Geef elkaar om de beurt het woord.

Tijd om te smikkelen, laat de kids lekker een hap nemen van de cupcakes! Dat geeft even een rustmomentje, want terwijl ze smikkelen van hun cakejes, haal jij als ouder even de kadootjes naar voren. Benoem de namen van de kinderen van wie de kadoos zijn, maak daar een momentjes van. Maak ook zeker nu even een leuke foto groepsfoto! Voor ieder kindje is dit zo bijzonder.

Laat je zoon of dochter elk kadootje even goed bekijken. Vertel van wie het is, laat de afzender even wat zeggen als hij of zij dat wil. En bedank, want hier is zeker ook bij de kinderen thuis even goed over nagedacht.

Nu komt het knutselmomentje. Als het goed is heb jij van die leuke knutselpakketjes gemaakt waarmee ze iets kunnen maken. Leg uit hoe dat moet. Laat ze dat even apart doen maar vraag wel of ze voor de camera willen blijven zitten. Geef ze er een tijd voor, bijvoorbeeld 10 of 15 minuten. Als ze klaar zijn met knutselen, kunnen ze het aan de camera laten zien. Maak daar steeds een leuke foto van. Vertel ook, als niet iedereen klaar is, dat ze het zelf altijd nog verder kunnen afmaken.

We gaan door met HET leuke geheime spelletje. Alle kindjes hebben een kaartje gehad met daarop een naam van een mens, voorwerp of dier. De kinderen mogen om beurten vragen stellen die alleen met ja of nee mogen worden beantwoord. Uiteindelijk mogen ze raden wie het kindje op haar kaartje had staan. Dus, stel Jantje heeft Olaf op zijn kaartje staan. Dan mogen alle kindjes 1 of 2 vragen stellen die met ja of nee kunnen worden beantwoord. Als het goede vragen zijn, kunnen ze raden wie het is! Je kan dit spelletje zelf wel verder invullen denk ik zo. Mocht het niet lukken, ik kan je altijd helpen op afstand aan ideeën.

Als het spelletje is gespeeld, mag je starten met het opzetten van een leuk liedje. Misschien willen ze meezingen, maar de bedoeling is vooral, dansen! Bewegen! Lekker gek doen samen. Dat kan en mag zoveel en zolang ze willen. Laat ze zeker even een slokje drinken uit het pakje drinken wat je hebt meegegeven in de doos! Je kan ook het linkje even naar de ouders sturen van het liedje dat je wil afspelen. Wie online wil blijven kan blijven voor nog een ander liedje, wie wil stoppen kan lekker offline gaan. Wijs ze zeker even op het bedankje in de doos! Een zakje chips misschien, of een snoepje? Iets waardoor ze zich in ieder geval echt even op een feestje hebben gewaand.

Lieve ouders van alle jarige kindjes in deze tijd, wat hoop ik toch dat ik jullie kinderfeestje zo gered heb!

Dit is echt een kinderfeestje voor kleine, jonge kinderen. Voor de wat oudere kindjes kan je er een heel andere invulling aangeven. Die willen ook meer een beetje apart zitten, geen ouders het liefst in beeld en de knutselwerkjes mogen wat ingewikkelder. Of laat ze lekker slijm maken, maar dan wel slijm volgens dat ene recept wat ik nog altijd met jullie moet delen!!

Oh wacht, dat doen we de volgende keer. Beloofd. Serieus. We gaan dat doen.

Sterkte papa’s en mama’s, met al die kinderen van ons in dit Coronaland. Wat hebben we het er druk mee! Ondanks al die rare, enge gebeurtenissen dankzij dat virus om ons heen is deze tijd toch ook echt wel heel bijzonder. We delen nu zulke intense momenten met onze kinderen, die pakt niemand ons meer af.

Koester juist dit soort gekke, vindingrijke momenten. Draai het negatieve om in het positieve. Zie maar eens hier, een kinderfeestje kan zelfs gewoon nog plaatsvinden. We hoeven geen kind wat te ontnemen. Het is maar net wat je er zelf mee doet.

Dit ben ik! Ik ben een moeder van 2 heerlijke meiden en ben hier om mijn creatieve tools met jullie te delen. Ik ben opgeleid tot visagist en kapper, ben maanden dagelijks te zien geweest op SBS als realityshow deelnemer maar inmiddels alweer ruim 10 jaar “gewoon” moeder. Ik kan je vertellen, dat moeder zijn brengt me veel meer geluk en liefde dan wat dan ook. Omdat ik met de meiden zo ontzettend veel creatieve dingen onderneem, delen wij al heel veel leuke dingen op ons Youtube kanaaltje. Vanaf nu zijn onze creatieve uitspattingen wekelijks hier op www.boostyourkids.nl te volgen. Kom jij me wekelijks volgen? Liefs, Claire

Post a Comment