a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

LIFESTYLE: Help! Mijn kind moet een bril, hoe ga je hiermee om + handige tips!

Misschien had je het wel zien aankomen of kwam het onverwacht. Maar plotseling was het daar, je kind moest een bril. Ondanks dat je het vervelend vindt dat je kind minder goede ogen heeft dan je gehoopt had is het fijn om hierbij ondersteuning te krijgen. Met een goede bril kan je kind weer goed zien en zichzelf beter ontwikkelen. Ouders en/of opvoeders gaan hier verschillend mee om. Sommige moeten wennen en anderen gaan er gelijk heel relax mee om. Maar waar moet je rekening mee houden? Welke kosten komen erbij kijken? En hoe kan ik mijn kind voldoende zelfvertrouwen mee geven, zodat die bril niet zoveel uitmaakt als ze denken? Lees verder en ik neem je mee!

Naar de oogarts

De eerste keer naar de oogarts is altijd een beetje spannend. Je krijgt oogdruppels zodat je pupillen groter worden en ze een betere meting kunnen doen. Ze doen een test met letters of figuren om te kijken wat je wel of niet ziet en je gaat naar huis met een papiertje met daarop de metingen voor het uitzoeken van een nieuwe bril.

Op zoek naar een geschikte bril

Dit kan voor kinderen nog een heel gedoe zijn, want ik vindt dat brillenzaken hierin soms wat tekort schieten. Dan zijn er niet heel veel kindermonturen waar je uit kunt kiezen en dat maakt het soms heel lastig. Gelukkig heb je ook speciale kinderbrillen zaken in Nederland waar je meer keuze hebt. Natuurlijk is dicht in de buurt altijd fijn. Ik heb mijn beide kinderen hun eigen bril laten uitkiezen. Dit vind ik heel belangrijk. Bij mijn zoon vond ik in eerste instantie een andere bril net iets leuker staan, maar de keuze was aan hem. Hun moeten het tenslotte dragen en als ze zelf de bril leuk vinden is het ook een minder moeilijke opgave om hem te dragen. Al kan dat laatste soms wel wat extra motivatie nodig hebben haha!

Vergoedingen

De kinderbrillen worden in de meeste gevallen alleen via de aanvullende zorgverzekering (gedeeltelijk) gedekt. In heel specifieke gevallen – net zoals mijn dochter die het 22Q11 syndroom heeft – wordt 1 keer per jaar de bril vanuit de basisverzekering vergoed. Maar houd sowieso rekening met extra kosten. Wat ook handig is om te weten dat veel brillenzaken voor maar € 25 per jaar een verzekering hebben in het geval je de bril laat vallen, het niet meer goed past etc. Dit is met kinderen wel aan te raden, want het zal net maar zijn dat de bril valt en je kunt weer een nieuwe kopen van een paar honderd euro en dat is toch iets minder erg dan die € 25 extra.

Hoe ga je ermee om?

Iedere ouder vind het minder leuk als zijn/haar kind medisch iets heeft. Het hebben van slechte(re) ogen is natuurlijk nooit leuk. Je maakt het jezelf en je kind(eren) makkelijker als je het zelf niet zo zwaar opneemt en er open in gaat. Tegenwoordig is het hebben van een bril geen uitzondering meer en zijn er ook veel leuke en hippe kinderbrillen te koop. Ook hoeven dikke glazen niet meer. Geef ze extra zelfvertrouwen en laat zien wat een toffe brillen je allemaal hebt. Ik heb zelf geen slechte ogen, maar heb vaak genoeg gedacht dat ik er ook eentje wilde omdat ik het bij anderen zo mooi vond staan. Naast dat het vaak heel mooi staat, laat een bril je weer stralen als je er goed door kunt kijken!

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Post a Comment