a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

LIFESTYLE: Maak kennis met het “intelligente groentebord” voor kinderen van HAK!

We hebben het in een eerdere blog al genoemd en eindelijk is het zover, het “Intelligente groentebord” voor kinderen van HAK is er! We laten je kennis maken met het “intelligente groentebord” voor kinderen, delen de achterliggende inzichten met jullie en gaan natuurlijk de uitdaging aan om het uitgebreid te testen! We gaan een hoop ouders en/of verzorgers heel enthousiast maken, dus lees gauw verder!

Het eten van meer groenten blijft een struikelpunt bij kinderen. In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram per dag uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen in die leeftijdsgroep 100-150 gram groenten per dag adviseren. Ook eten kinderen maar liefst 40% minder dan 5 dagen per week groenten. Hier moet echt verandering in komen en HAK draagt hieraan bij met het Helpende Bord.

Wat is het “Helpende Bord” precies?

Het “Helpende Bord” lijkt zo op het oog een normaal bord, maar dat is het zeker niet! Het is een prachtig wit keramiek bord dat eruit ziet alsof het voor volwassen is gemaakt, maar niets is minder waar. Er zitten allerlei subtiele nudgingtechnieken in verwerkt, waaronder een verdieping die speciaal voor de groenten bestemd is. Het kind wordt zo zintuiglijk op het verkeerde been gezet en wordt verleid om meer groenten te eten dan anders.

Wetenschappelijke uitgangspunten van het “Helpende Bord”

Het Helpende Bord werkt met de volgende wetenschappelijke uitgangspunten:

  • Doordat kinderen zichzelf spiegelen aan hun ouders, is een goed voorbeeld wel zo fijn. Een vergelijkbaar bord als de ouders draagt hieraan bij. Zo volgen ze sneller het eetgedrag van de ouders;
  • Het bord is groter dan een gewoon kinderbord, hierdoor lijkt de portie kleiner. Voor de hersenen lijkt de maaltijd zo veel beter behapbaar. Door de verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt dit effect, dat de Delboeuf-illusie heet, versterkt;
  • Doordat het bord groter is en er dus ook meer op je bord ligt, eet je automatisch ook meer. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren zonder dat het meer lijkt;
  • Een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor ze als smaakvoller worden ervaren. De plek waar de groenten liggen is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groente nóg aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd;
  • Door het bord met het groente naar het kind toe te draaien, belandt het ook makkelijker in de buik en kies je voor de weg van de minste weerstand.

Wij hebben het getest en dit is onze ervaring!

Mijn dochter at inderdaad meer van het bord en is een goede groente eter, maar mijn zoon niet en ook bij hem probeerden we het uit. Hij had in het begin moeite met de hoeveelheid, maar eet door dit “Helpende Bord” gaat hij wel langzaam vooruit. Ik zou het dan ook van harte aanbevelen aan andere “moeilijke” eters van groenten. Ik vind het echt een uitvinding en heel fijn om met deze tool mijn kinderen te stimuleren om meer groenten te eten. Ik zou zeggen probeer het uit en ervaar het zelf!

Het “Helpende Bord” is, naar een idee van DDB Unlimited , ontworpen door industrieelontwerpers Waarmakers Studio uit Amsterdam en in Nederland geproduceerd door Royal Goedewaagen. Het is te koop bij de webshop van de Bijenkorf en – zodra deze weer open zijn – bij de Bijenkorf winkels voor € 12,95.

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Comments: 1

Post a Comment