a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

LIFESTYLE: Masseren in de klas tegen pesten

Het is inmiddels alweer ruim 15 jaar geleden toen het boek: Aanraken een levensbehoefte van Marijke Sluijter op mijn pad kwam. Mijn oudste dochter Nicole werd in die tijd behoorlijk gepest. Zelf heb ik daar ook wel de nodige ervaringen mee gehad in het verleden, en ik was op zoek naar iets dat ik zou kunnen doen. Ik was in die tijd sinds een paar jaar bezig met masseren en was dan ook aangenaam verrast om te lezen dat in Zweden op scholen en kinderdagverblijven kinderen elkaar dagelijks enkele minuten masseren. Dit wordt onderlinge kindermassage genoemd, en gebeurt over de kleding heen. Kinderen die dat doen ontwikkelen respect voor elkaar. Kinderen die elkaar masseren, slaan elkaar niet, aldus de leerkrachten daar. Lees gauw verder!

En inderdaad, uit een intern onderzoek op een school in Kiene (2005) bleek dat het pestgedrag van 12% daalde naar minder dan 1% na het invoeren van onderlinge kindermassage. Mijn belangstelling was gewekt.

Maar wat is onderlinge kindermassage?

Bij onderlinge kindermassage gaat het niet om het manipuleren van de spieren, maar om het leren omgaan met aanraking en het stimuleren van de huid. Het doel van onderlinge kindermassage is het bereiken dat kinderen het gevoel voor kwaliteit, zowel in datgene wat zij geven als mogen ontvangen, krijgen. Met onderlinge kindermassage, willen we bereiken dat kinderen zich bewust zijn van hun lichaam en goed in hun vel zitten. Ze leren hun grenzen af te bakenen, deze te beschermen en vragen wat ze nodig hebben. Onderlinge Kindermassage is een speelse manier van huidcontact,  in combinatie met liedjes en aanraakspel. Aanraakspel en onderlinge kindermassage zijn maar een kleine bijdrage in het proces naar meer verbondenheid binnen een groep, maar wel een belangrijke. Aanraakspel en massage geeft kinderen de mogelijkheid om de eenheid met elkaar te ervaren, emoties te delen en om voor elkaar te zorgen. Extra bijkomend voordeel is dat het immuunsysteem versterkt, het stressniveau afneemt, de focus verbeterd en de kinderen vriendelijker met elkaar omgaan. Dit komt oa door de aanmaak van gelukshormonen als Oxytocine, Serotonine en Dopamine tijdens de massage en het aanraakspel.

Juist in deze bijzonder Corona tijd is het extra belangrijk dat we vooral ook niet vergeten hoe belangrijk aanraking is. Wat dit voor positieve effect ook op ons lichaam heeft en dat het werkelijk een levensbehoefte is die standaard zou moeten horen bij een gezonde opvoeding. In een tijd van veel overprikkeling kunnen onze kinderen het extra goed gebruiken. En aangezien kinderen tegenwoordig een groot deel van hun tijd op school en/of de kinderopvang doorbrengen, is dit een prachtige plek om met onderlinge kindermassage zoals de Happy Kids Massage methodiek, aan de slag te gaan. Een goede basis voor een socialere en gezondere wereld.

Een voorbeeld van hoe onderlinge kindermassage in de klas eruit ziet is te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=24Sn7gzqsQI

Corina Elzenaar
www.happykidsmassage.com

Bronvermelding: Aanraken een levensbehoefte van Marijke Sluijter

Ik ben 46 lentes jong. Moeder van Nicole (22) en Chelique (18) en oma van Kyara (4) Ik ben al ruim 18 jaar massagetherapeut en ruim 12 jaar wellnessmanager van mijn eigen (privé) wellnesscentra. Zowel dankzij mijn ervaringen in mijn werk als ook door ervaringen met de verschillende levensuitdagingen van mijn dochters en kleindochter heb ik de Happy Kids Massage methodiek ontwikkeld. Aanraken is één van de eerste levensbehoeftes, we hebben het nodige voor een goede en gezonde ontwikkeling. In mijn blogs neem ik de lezers graag mee in de wereld van de (kinder) massage.

Comments: 2

Post a Comment