a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

LIFESTYLE: Ontspannen lockdown-tips voor thuis

Als masseur gebruikte ik al regelmatig het woord Huidhonger. Maar bijna niemand wist waar ik het dan over had. Hoe anders is het nu? Huidhonger stond afgelopen jaar bij de top 10 van meest gebruikte woorden in 2020. Ook in het nieuws zie je steeds vaker tips voorbij komen wat je zou kunnen doen tegen die huidhonger. Ik heb zelfs op tv iets gezien over een soort elektrisch harnas die je lichaam het gevoel geeft dat je een knuffel krijgt. Dit geeft wel aan dat het probleem steeds serieuzer genomen wordt. Eindelijk. Niet alleen volwassenen hebben last van huidhonger, maar ook kinderen.

In mijn vorige blogs heb ik het al vaker over het belang van aanraking gehad. In een tijd waarin het lichaam vooral stresshormonen aanmaakt door alles wat er om ons heen gebeurt, is het nog belangrijker dat het lichaam ook voldoende de kans krijgt om gelukshormonen aan te maken. Nu met een verlenging van de lockdown, krijgt iedereen het steeds zwaarder. Mensen worden steeds meer geprikkeld, voelen zich depressief en angstig. Dit komt door de stresshormonen. Met aandacht aangeraakt, draagt bij aan de aanmaak van gelukshormonen wat zorgt voor een betere weerstand, beter in je vel zitten en socialer gedrag.

Wanneer je thuis zit met je gezin, zijn er gelukkig nog steeds mogelijkheden om te knuffelen. En ook massage kan bijdragen aan de aanmaak van deze hormonen. Happy Kids Massage is een laagdrempelige manier van kindermassage die over de kleding heen gegeven kan worden en om dit toe te passen hoef je echt geen masseur te zijn.

Om het tijdens deze lastige tijd ook vooral leuk, ontspannen en gezellig te houden, volgen hier een aantal tips:

Lockdown-tip 1: De Butterfly Hug

Met de Butterfly Hug geef je als het ware een knuffel aan jezelf. Door het om en om bewegen van de handen worden de linker en rechter hersenhelft gestimuleerd. Hij gaat als volgt:

Je kruist je armen en haakt je duimen aan elkaar. Je legt je handen op je borst en je ademt diep door je neus in terwijl een van je handen iets naar boven gaat. Bij uitademing door je mond, gaat de hand weer naar beneden. Vervolgens herhaal je hetzelfde aan de andere kant. Adem diep in, en rustig weer uit. Vooral niet te snel natuurlijk.

Je kan, ipv de handen op je borst te leggen, je handen ook op je schouders leggen en ipv van dat enkel je vingers wat omhooggaan bij de inademing, gaat nu je hele hand iets omhoog. Deze manier lijkt nog meer op een knuffel. Heerlijk in een tijd waar er echt een groot knuffeltekort hebben.

Met de Butterfly Hug kan je zo vaak knuffelen als je wilt en helemaal corona proof!

 

Lockdown-tip 2: Schrijf je eigen massageverhaal passend bij de kriebelverhalenkaart

Je kan hem als volgt gebruiken:

* Nummer 1/9 is het symbool voor contact maken. Hiermee begin en eindig je altijd een massage.

* Vervolgens bedenk je je eigen massage verhaal icm de acht massage grepen. Als thema kan je de illustratie in het midden gebruiken. De volgorde is met de richting van de klok mee.

* Je kan het massageverhaal zo kort of lang maken als je zelf wilt. Het is ook leuk om samen met het gezin een verhaal te bedenken. Of als opdracht bij oudere kinderen toepassen in de klas. Je kan het wat extra moeilijk maken door ook de namen van de grepen erbij te gebruiken.

* En is je/jullie verhaal klaar, dan ga je hem natuurlijk even testen en elkaar de massage geven en ondertussen het verhaal voorlezen.

 

Lockdown-tip 3: knuffelen met dieren

In Nederland worden steeds vaker dieren ingezet in de gezondheidszorg om het welzijn van bijvoorbeeld ouderen te verbeteren.

Wie dat ook goed begrijpt, is verpleegkundige Nynke van 

Mens, Dier & Welzijn

Samen met haar mini pony’s gaat ze zorginstellingen af om ouderen de gelegenheid te geven de pony’s te aaien en te knuffelen. Het is hartverwarmend om de foto’s op haar site te zien en te lezen wat dit doet en wat voor reacties dit bij de mensen oproept. Neem ook eens een kijkje op www.mensdierwelzijn.nl  

Maar niet alleen ouderen hebben het in deze tijd zwaar. Ook voor kinderen kunnen dieren nu een zeer waardevol knuffelmaatje zijn. Denk aan een hond, kat of konijn. Hebben jullie geen huisdier om mee te knuffelen? Dan is een zachte knuffel, dekentje of kussen ook nog een optie.

 

Lockdown-tip 4: teken een sneeuwpop

Wie kent het niet, het spelletje: Rara, wat teken ik op je rug? Met de Happy Kids Massage grepen kan je verschillende vormen bij iemand op de rug tekenen, zoals deze sneeuwpop. Maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn. Het gaat in dit geval om de aandacht en aanraking die er oa aan bijdragen dat het gelukshormoon oxytocine kan worden aangemaakt.

 

En tot slot lockdown-tip 5: Hoe voel jij je vandaag?

Een Happy Kids Massage versje dat gaat over het herkennen van gevoelens. Leuk om aan elkaar te geven, maar meteen ook een mooie manier om het gesprek aan te gaan. Want hoe voelt je kind zich? Is hij blij, of misschien wel boos, verdrietig of zelfs bang? Emoties mogen er zijn en ze bij elkaar herkennen is goed en handig voor jong en oud. Meer weten over het herkennen van emoties bij je kind? Kijk dan ook eens op www.sos-kinderenenemoties.nl

Ik hoop dat ik jullie wat nieuwe ontspannende tips heb kunnen geven om de komende periode door te komen. Kan je nog meer inspiratie gebruiken? Volg mij dan op facebook of instagram. Hier deel ik regelmatig ontspannende tips.

© Corina Elzenaar, www.happykidsmassage.com

Ik ben 46 lentes jong. Moeder van Nicole (22) en Chelique (18) en oma van Kyara (4) Ik ben al ruim 18 jaar massagetherapeut en ruim 12 jaar wellnessmanager van mijn eigen (privé) wellnesscentra. Zowel dankzij mijn ervaringen in mijn werk als ook door ervaringen met de verschillende levensuitdagingen van mijn dochters en kleindochter heb ik de Happy Kids Massage methodiek ontwikkeld. Aanraken is één van de eerste levensbehoeftes, we hebben het nodige voor een goede en gezonde ontwikkeling. In mijn blogs neem ik de lezers graag mee in de wereld van de (kinder) massage.

Comments: 1

Post a Comment