a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

MIND: Als kinderen krijgen niet vanzelf gaat

Toen ik zelf besloot mama te willen worden, me aanmeldde bij een kliniek om dat te kunnen bewerkstelligen, had ik nooit durven denken dat zwanger worden zoveel voeten in de aarde had. Noem me naïef, maar ik had verwacht dat het me wel “even” zou lukken. Mijn moeder was makkelijk zwanger mogen worden, en in mijn omgeving was ook iedereen zo zwanger. Ikzelf was gezond, rook niet, drink niet, heb een netjes gewicht, mijn cyclus helemaal perfect en ik was al jaren van de anticonceptie af. Niets leek me in de weg te staan. Totdat het uiteindelijk niet zo makkelijk bleek. 1 op de 8 vrouwen is onvruchtbaar of kan zeer moeilijk (met of zonder reden) kinderen krijgen. 1 op de 8! dat is ongelooflijk veel. Maar waarom lees je daar dan zelden over?

Natuurlijk snap ik wel dat mensen het van de daken schreeuwen als ze zwanger zijn, maar je leest vervolgens nooit hoe lang ze bezig zijn geweest. snel ga je er al vanuit dat het vast vlot gebeurt zou zijn, maar ik had in mijn proces toch wel graag vaker verhalen van de andere kant van de medaille gehoord.

Ook ik begon vol goede moed aan mijn IUI traject. Toen ik een positieve zwangerschapstest na deze poging in mijn handen had ik echt zoiets van “zie je wel”. Maar helaas mondde dat uit in een vroege miskraam, waar je ook zelden iets over hoort mits je hier open over bent. Dan hoor je ineens van alle kanten dat ze het zelf hebben meegemaakt, of in hun naaste omgeving. Dat kan ook niet anders, want maar liefst 50 – 75% van de zwangerschappen eindigt in week 4 en in week 5 – 6 is dit percentage ook nog steeds ruim 20%. Dus als je denk dat je alleen op de wereld bent hiermee dan heb je het mis. Er wordt gewoonweg niet over gesproken.

De kliniek was positief gestemd. “Isabelle, je kunt zwanger worden, dat heb je bewezen. De meeste vrouwen zijn na een miskraam binnen een aantal pogingen weer zwanger”. Dat gaf goede hoop. Alleen poging na poging mislukte. De ene maand na de andere zag ik voorbij vliegen en voor ik het wist had ik 9 x IUI achter de rug en kunnen ze alleen maar hun schouders ophalen. Alles zag er goed uit, er was niets mis. Mijn cyclus nog steeds fantastisch en na onderzoeken was de conclusie; “je hebt gewoon pech”. Maar met pech koop je niets. Als het zwanger worden binnen een jaar met een partner, of zoals ik na 9 x IUI via een kliniek dan noemen ze je verminderd (onbekend) vruchtbaar. Vond dat best heftig om te horen.

Gelukkig zijn er nog voldoende vervolgstappen die je kunt nemen om wellicht wel succesvol zwanger te mogen worden zoals IVF of ICSI. Maar de weg is zwaar en ook over deze route bewandeling hoor je in de omgeving weinig. Pas toen ik vertelde dat ik IVF moest doen bleken er in mijn naaste omgeving verschillende bekende dit pad ook bewandeld te hebben. Ik vraag me serieus af, waarom houd iedereen het zo stil? wat is het taboe? waarom wordt er niet meer over gedeeld zodat wij vrouwen elkaar kunnen helpen en steunen?

Ikzelf heb gelukkig zwanger mogen worden na mijn 1e IVF, maar er zijn heel veel vrouwen en stellen die dit niet mogen zien gebeuren en hun wens moeten opgeven. Die moeten het “een plekje” geven en gewoon maar doorgaan met het leven en hun vreugde op een andere manier zien te vinden. Als zij hier ook niet over durven spreken, als zij dit ook als een taboe zien, krijgen ze dan wel de hulp die ze zo verdienen.

Nee, zwanger worden doe je niet zomaar. Zwanger worden is een godsgeschenk en wat mag je dankbaar zijn als het je überhaupt gegeven is.

Ik ben Isabelle, geboren in 1985 en ben mede-eigenaresse van Boost your Health en Boost your Kids en daarnaast partime werkzaam bij een autoverhuurbedrijf. Na heel lang nadenken heb ik in februari 2019 de knoop doorgehakt; ik wil een kindje! Er is alleen 1 probleem, ik ben namelijk al 8 jaar single. Via blogs op Boost your Kids neem ik jullie mee in het hele proces naar het uiteindelijk ontvangen van het gouden zaad. Als mommy to be hoop ik jullie te inspireren met mijn verhaal en leuke blogs.

Post a Comment