a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

MIND: Hallo pré-peuterpuberteit!

De peuterpuberteit is bij vrijwel alle ouders bekend, tussen het tweede en derde jaar begint de nee-fase!

Je kind ontdekt zijn/haar eigen wil en onafhankelijkheid.
Hierbij komen regelmatig driftbuien kijken, waarbij je kind zichzelf op de grond gooit, begint te gillen/schreeuwen en vooral niks wil wat jij op dat moment wilt.
Maar wist je dat je kind hier (ongeveer) een half jaar van te voren ook al een belangrijke ontwikkeling in maakt? Wij zitten er momenteel middenin.. hallo pré-peuterpuberteit!

Het bezorgt me regelmatig hoofdpijn en heel wat gênante momenten, de pré-peuterpuberteit.
Nu hebben wij een kind met een stevige eigen wil, maar dat er een andere fase is aangebroken merken we zeker! De peuterpuberteit is een periode van ongeveer tweeënhalf jaar waarin er grote veranderingen plaatsvinden bij je kind. Hij ontdekt steeds meer dat hij een eigen persoon is met een eigen wil.
Echter begint deze fase vaak al vanaf 1,5 jaar of te wel de pré-peuterpuberteit.

Tijdens de peuterpuberteit wordt er een flinke stap naar zelfstandigheid gezet.
Alle driftbuien, alle meltdowns zijn eigenlijk alleen maar tekenen van het feit dat je kind heel hard aan het werk is om te groeien en zich te ontwikkelen.
Hartstikke goed natuurlijk, maar oh boy wat is het soms ontzettend lastig om hier mee om te gaan!

Sinds een paar weken zijn de driftbuien hier dagelijks aanwezig en ben ik me er langzaam in gaan verdiepen.
Hoe ga je hiermee om? Wat doe je wel en wat doe je juist niet? Uiteindelijk komt het er op neer dat je vooral de tactiek toe moet passen die bij jou past als ouder, maar als je een strategie kiest moet je deze zo consequent mogelijk uit blijven voeren.

Wij kiezen er voor om driftbuien zoveel als mogelijk te negeren en hem maar even uit te laten razen. We proberen zijn boosheid zoveel mogelijk te erkennen, maar zo min mogelijk toe te geven in wat hij op dat moment wil. Thuis een prima tactiek, in het openbaar soms verdomd lastig! Vooral omdat je dan ineens te maken krijgt met de blikken en mening van andere, die ze op dat moment ook maar al te graag met je delen.

Naast het feit dat je je eigen strategie hierin moet bepalen is de gedachten: “ choose your battles “ ook een hele fijne geworden voor ons.
Uiteraard zijn er dingen die absoluut niet mogen of gewoon weg niet veilig zijn, maar laat je niet te veel meeslepen in het altijd volgen van de regeltjes.
Stap eens samen door een flinke regenplas, volg je kind eens in zijn haar spel!

Kortom, een heftige tijd met weer heel veel lastige obstakels in het ouderschap, maar ook een goed teken dat je het de afgelopen 1,5 jaar prima gedaan hebt en je kind aangekomen is in de volgende stap van zijn/haar ontwikkeling!

 

Hi, ik ben Daphne (29), trotse moeder van Gijs (2) en getrouwd met de leukste man die ik mij maar kan wensen. In mijn blogs neem ik je graag mee in mijn leven als moeder van een ontzettend lieve en soms wat eigenwijze peuter, deel ik leuke DIY’s, geef ik je af en toe een kijkje in mijn keuken en neem ik je mee in onderwerpen waar ik in het dagelijks leven tegenaan loop of dingen waarvan ik vind dat ze bespreekbaar gemaakt moeten worden. Vind je het leuk om meer van mij en mijn gezin te zien? Volg me dan op instagram via @huisjeboompjegijsje

Post a Comment