a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

MIND: Kinderen moeten al zoveel

Het blijkt geen uitzondering. Ouders die hun kinderen te veel opleggen. Zo gaat Sophie iedere dag uit school naar bijles, omdat ze één vak niet voldoende beheerst, zit ze daarnaast nog op 2 verschillende sporten en gaat ze ook nog 2 keer per week naar pianoles. De vraag is echter “Moet je dit willen voor je kind?” en of je kind hier zelf ook behoefte aan heeft. We leven in een maatschappij waarbij we succes en perfectie nastreven, maar gevoelens en écht gelukkig zijn weinig prioriteit heeft. Ik vertel je er alles over!

Vaker dan ooit

Nu vaker dan ooit zie ik ouders die hun kinderen “ten koste van alles” op willen voeden met het feit dat ze niet succesvol zijn in één ding, maar in heel veel dingen. Of ouders die stiekem hun eigen dromen najagen, terwijl het kind heel andere dromen heeft.

Ze zijn maar kort kind

In groep 3 gaat het echt werk beginnen. Vroeger hoefde je dan nog niet heel veel, maar de druk is groot en de lat ligt hoog. Het alfabet gaat er dan ook in rap tempo doorheen. Dit ligt niet aan de leraren zelf, maar het lespakket wat ze moeten overbrengen. Ze moeten de kinderen steeds jonger steeds meer aanleren en hebben ook nog relatief weinig tijd. Spelen is er niet veel meer bij, behalve op het schoolplein. Als ze daarnaast ook thuis niet mogen spelen, maar nog meer moeten leren, sporten, klusjes doen of een instrument bespelen dan is overbelasting en probleemgedrag nog maar het begin. Kinderen worden hierdoor somber, soms zelfs depressief, zijn verdrietig of proberen met probleemgedrag aan te geven dat ze eigenlijk niet meer kunnen. Ze zijn oververmoeid en moeten maar doorgaan.

Leer naar je kind kijken

Natuurlijk heb je kinderen die het leuk vinden om veel te doen. Maar ook die hebben periodes dat ze het even wat rustiger aan willen doen of willen overstappen op iets anders of toch willen stoppen. Het is zo belangrijk om te kijken naar wat je kind daadwerkelijk wilt. Dan kun je als ouder graag willen dat je kind sportief wordt, een rekenwonder is of heel goed gitaar kan spelen, maar het belangrijkst is vooral of hun dit zelf ook graag willen. Ze durven het misschien niet te zeggen, maar kijken naar wat hun ogen vertellen en kijk uit voor overvraging, overbelasting en oververmoeidheid.

Blijf checken en vragen of je kind het nog steeds leuk vindt en kijk naar wat je kind werkelijk nodig heeft en dat betekend niet dat je elke dag persé iets moet leren, maar ook stoeien en spelen is noodzaak!

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Comments: 1

Post a Comment