a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

MIND: Vragen we niet te veel van onze kinderen?

Wat een bizarre weken hebben we achter de rug. Van nieuws over het Coronavirus in het verre China tot aan het sluiten van de scholen en horeca in Nederland. Hoewel het eerst nog een ver van ons bedshow was, staan we inmiddels midden in het strijdveld.

Op een aantal uitzonderingen na zitten de meeste kinderen (voorlopig) thuis en dat zorgt voor veel veranderingen. Veel kantoren zijn dicht, ouders moeten noodgedwongen thuis werken of kunnen helemaal niet werken op het moment. De scholen zijn gesloten, maar het onderwijs moet doorgaan. Scholen plannen online lessen in en ouders beginnen direct met een strak regime in huis.

Toen ik vorige week mijn Instagram opende op de avond dat de nieuwe maatregelen bekend werden gemaakt zag ik de eerste dagschema’s al voorbij komen en inmiddels is er geen ontkomen meer aan. Van tijd tot tijd is uitgestippeld wat de kinderen ‘moeten’ doen, van het ontbijt tot aan de scholings-uurtjes. Structuur is voor alle kinderen belangrijk en het leven moet zo normaal mogelijk doorgaan, maar wat is in deze tijd nog normaal en slaan we niet een klein beetje door met al onze strakke schema’s. We moeten ons er ook gewoon bij neerleggen dat alles nu gewoon totaal anders is dan anders, toch?

Begrijp me niet verkeerd, want ik ben een groot voorstander van structuur en regelmaat, maar hoe meer tijdschema’s ik voorbij zie komen hoe meer ik hier mijn bedenkingen over krijg. Er gebeurd veel, er is angst, onzekerheid en de situatie is compleet anders dan normaal. Toch verwachten we van onze kinderen dat ze vanaf minuut 1 er serieus in staan en ze mogen vooral niet denken dat het een extra ‘vakantie’ is. Vragen we soms niet een beetje te veel van onze kinderen? Moeten we ze niet ook de tijd en ruimte geven om even aan deze situatie te wennen. Om te verwerken wat er momenteel allemaal in de wereld gebeurd.

Misschien moeten we de komende drie weken ook gebruiken om onze kinderen andere dingen te leren. Hoe fijn is het dat we nu (weliswaar een beetje noodgedwongen) alle tijd van de wereld hebben om door te brengen met onze kinderen. Er wordt geklaagd over de drukke levens, (te) weinig tijd en ineens staat alles stil. Geen geren van hot naar her, niet het avondeten snel naar binnen moeten schuiven omdat om half 7 de eerste alweer op het voetbalveld moet staan. Toch voelen we blijkbaar de behoefte om ons weer helemaal vast te leggen aan een schema.

Nogmaals structuur is een belangrijk iets, maar is het echt zo erg als ze de komende tijd een uurtje langer voor de tv of achter de computer zitten? Als ze even een paar dagen geen rekensommen voor hun neus hebben? In drie weken tijd zakt écht niet alles wat ze de afgelopen weken/maanden hebben geleerd naar het nulpunt.

Neem eens extra de tijd om dingen te doen samen die je normaal niet zo snel doet of waar je de tijd niet voor hebt. Uiteraard is school heel belangrijk en heb ik ontzettend veel respect voor het feit dat leerkrachten zo intensief aan de slag zijn gegaan om kinderen toch zo goed mogelijk te voorzien van onderwijs. Alleen vraag ik me af.. Slaan wij als ouders hier dan niet een beetje in door? Vragen we niet een beetje te veel van onze kinderen door ook na schooltijd nog eens mega strakke tijdschema’s van uur tot uur in te voeren?

Laat het leven zo normaal mogelijk doorgaan, maar heb ook oog voor het feit dat het leven op dit moment alles behalve normaal is. En misschien is het goed om onszelf af en toe de vraag te stellen.. Vragen we soms niet een beetje te veel van onze kinderen?

Hi, ik ben Daphne (29), trotse moeder van Gijs (2) en getrouwd met de leukste man die ik mij maar kan wensen. In mijn blogs neem ik je graag mee in mijn leven als moeder van een ontzettend lieve en soms wat eigenwijze peuter, deel ik leuke DIY’s, geef ik je af en toe een kijkje in mijn keuken en neem ik je mee in onderwerpen waar ik in het dagelijks leven tegenaan loop of dingen waarvan ik vind dat ze bespreekbaar gemaakt moeten worden. Vind je het leuk om meer van mij en mijn gezin te zien? Volg me dan op instagram via @huisjeboompjegijsje

Post a Comment