a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

OPVOEDEN: Geef jij je kind kleedgeld?

Mijn kids zijn nu 8 jaar en ik ben nog niet bezig met kleedgeld en vraag mij ook eerlijk af of dit wel toegevoegde waarde heeft. Zakgeld ga ik binnenkort invoeren, maar kleedgeld vind ik meer voor als ze ouder zijn. Pas kwam het onderwerp voorbij en daarom vind ik het leuk om met jullie handige tips oftewel do’s en don’ts te delen, lees je mee?

Begin ermee op de middelbare school

Dit is wellicht handig, zo kunnen ze zelf bepalen wat ze mooi vinden en hoef je er niet steeds achteraan om dingen te kopen of te ruilen. Pubers hebben zo’n hun eigen smaak en deze ontwikkelt zich de komende jaren nog in verschillende fases. Zo ben ik zelf skater geweest en liep ik erna weer in naveltruitjes (was toen in haha!), dus het gaat alle kanten op! De middelbare school is dus een goed startpunt om kleedgeld te gaan oppakken.

Hoeveel kleedgeld geef je en is er een vast betaalmoment?

Volgens het Nibud is € 50 kleedgeld per maand gemiddeld. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om hier wat onder of boven te zitten en ligt het eraan wat ze ervan moeten kopen. Koop je zelf al het hoognodige en laat je hun zelf iets moois uitkiezen voor erbij prima. Als ze alles hiervan moeten aanschaffen dat kun je wat meer geven, al kun je bij bijv. de Primark flink shoppen voor dit bedrag en kun je het ook in 1x uitgeven aan een paar schoenen. Houd wel een vast betaalmoment in zicht, zodat je kind(eren) hier naar uit kunnen kijken en je zelf ook precies weet wanneer ze dit ontvangen.

Maak duidelijke afspraken

Maak afspraken wat ze ervoor mogen aanschaffen en wat je zelf voor hun koopt, zodat dit geheel duidelijk is. Ook is het belangrijk om aan te geven dat het niet op hoeft en ze dan de volgende keer juist een groter bedrag hebben om te besteden of zelfs wat kunnen bewaren om te sparen voor een duur item of andere dingen die nodig zijn.

Stop met 18 jaar

Op deze leeftijd zijn ze volwassen en kunnen ze zelf een bijbaantje nemen om extra dingen aan te schaffen. Ik heb altijd al vroeg bijbaantjes gehad, zodat ik dure sportschoenen of spijkerbroeken kon aanschaffen die ik graag wilde. Ik betaalde daar bijvoorbeeld ook mijn telefoonkosten van en gebruikte een deel om te sparen. 

Geef jij je kind kleedgeld? Of koop je gewoon zelf wat nodig is? Deel het met ons hieronder!

Ik ben Melinda van Rossen, mede bossbabe van Boost your Kids en Boost your Health en moeder van een tweeling (j/m) van 8 jaar. Ik schrijf voornamelijk over dingen die mij opvallen in de media, taboes of eigen ervaringen met betrekking tot de opvoeding.

Post a Comment