a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

RECEPT: Ruimtemannetjes van eigen deeg

Mijn zoontje van 5 wilde graag koekjes bakken. Hij vroeg er de hele week al om, dus ik beloofde hem dat we dat zaterdag zouden gaan doen. Voor de vormpjes gebruikte LunchPunch cutters. Normaal gesproken gebruik je deze voor brood, maar zoals je ziet, kun je er ook heel goed deeg mee uitsteken wat resulteert in deze schattige koekjes.

Met dit recept lopen de koekjes niet uit, als je het doet zoals omschreven staat.

Vind je deze koekjes nou ook zo leuk en ben je op zoek naar deze uitstekers: je shopt ze bij meesteraap.nl. De link kun je vinden onderaan het recept.

Het recept is als volgt (voor ongeveer 30 koekjes):

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 200 gram roomboter
  • 1 ei
  • 400 gram bloem
  • eventueel wat smarties om oogjes mee te maken

Werkwijze:

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig met de mixer (ik gebruikte hiervoor géén deeghaken). Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg het bloem toe en meng tot een stevig deeg.
  • Verdeel het deeg in twee helften en maak hier 2 ballen van. Leg een stuk huishoudfolie op het aanrecht en leg hier de ene bal op. Leg er een stuk huishoudfolie overheen en rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer 0,4-0,6 mm.

Je kunt ook bloem op het aanrecht strooien en wat op je deegroller doen, maar dan kan het zijn dat je deeg te ‘bloemerig’ wordt en dat is niet lekker. Met huishoudfolie blijft het deeg niet aan je deegroller zitten en kun je het echt PERFECT uitrollen. Vouw het folie om, zodat er geen lucht bij het deeg kan komen. Doe met de andere helft deeg hetzelfde. Leg de twee plakken deeg minimaal een uur in de koelkast. Laat je het deeg niet of te kort koelen, dan lopen je koekjes uit en behouden ze niet hun vorm.

  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Haal het deeg uit de koelkast en steek er vormpjes uit en duw de smarties  zachtjes in het deeg. Bij mij paste niet alles tegelijk in de oven, dus de restjes die ik over had, rolde ik weer uit en legde ik gelijk weer in de koelkast. Bak de koekjes in 10-15 minuten af in de voorverwarmde oven. Per oven kan dit verschillen, houd de oven dus goed in de gaten.
  • Als de koekjes beginnen te kleuren, zijn ze goed. Ze zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, maar als ze afkoelen worden ze hard. Laat ze daarom eerst wat afkoelen op het rooster om te voorkomen dat ze breken.
  • Herhaal de stappen totdat het deeg op is.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze zeker een paar dagen goed of vries er een aantal in.

De link waar ik de LunchPunch uitstekers vandaan heb:

https://www.meesteraap.nl/lunch-punch-brooduitstekers-raket-en-ruimtemannetj.html

 

Post a Comment