a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

TABOE: Je krijgt ONTERECHT een melding van kindermisbruik

Mijn zoon Oliver is een druktemaker en hield de hele buurt wakker met zijn slaapstoornis en drukke temperamentvolle karakter. De muren zijn dun en van het één komt het ander. Je ontvangt een melding van kindermisbruik. Dit omdat je hem tot bedaren wilt brengen en je soms ook tot wanhoop een keer uit je vel schiet – in woorden weliswaar – en er lijkt geen weg terug meer. Lees gauw verder!

Eerst ontvingen wij een brief dat er sprake van een melding was geweest en dat ze contact opnemen om dit met je te bespreken. Vervolgens komen er twee personen thuis met je praten om te kijken wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Wij hebben toen ook verteld dat onze zoon gedragsproblemen heeft en we gaan kijken naar aanvullende hulp om het zo wat rustiger in het gezin te krijgen. Naast mijn zoon hebben we nog een oudere zoon en die gaat er dan ook vaak weer tegenin, dat helpt uiteraard niet maar levert wel weer extra geluid op zegmaar.

Dan wordt al snel aangegeven dat het om een drukke stressvolle situatie gaat in het gezin, maar dat er van kindmisbruik geen sprake is. Dan verwacht je hulp bij het vinden naar passende zorg voor mijn zoon. We staan hiervoor al 2 jaar op de wachtlijst en het schiet maar niet op. Dit brengt zorgen en stress met zich mee voor iedereen in het gezin. Naast dat je een brief krijgt dat de melding niet gegrond is, krijg je wel een passende straf. Er komt namelijk een jaar lang iemand bij jou thuis iedere week die gaat kijken hoe het gaat en of je het wel goed doet als moeder en/of vader.

Het klinkt een beetje alsof je opgepakt bent terwijl je niets gejat hebt. Je voelt je onder een vergrootglas liggen en de moed zakt in je schoenen. Zo iemand geeft toch stress en impact aan het gezin bovenop de dingen die al lopen. Zo moest ik mijn sociale kring uitbreiden, terwijl ik dit helemaal niet wilde. Ik heb een drukke baan en daarnaast zie ik af en toe een paar vriendinnen die in de buurt wonen maar om tijd te maken voor nieuwe vriendschappen dat koste mij naast mijn werk, gezin en alles wat erbij komt kijken toch heel veel moeite en energie die ik op dat moment niet had.

Alles ligt onder een vergrootglas. Ook aangezien de melding anoniem was en we geen goede relatie hadden met de buren, was het alsof we op eieren liepen. Mijn man was boos en ik was intens verdrietig en voelde mij gekrenkt in het moeder zijn. Ik zou alles voor mijn drie mannen (incl. mijn eigen man) doen en nog voelde dat niet als voldoende. Ik was gekwetst en vond het jammer dat het anoniem was en dat de buren – die ik verdenk van de melding – niet de moeite hadden genomen om het gesprek aan te gaan.

Een jaar lang iemand over de vloer die zich bezig houd met jouw gezin, terwijl je eigenlijk niets fout hebt gedaan is heel lang. Het heeft effect gehad op de kinderen, maar ook op onze relatie. We moesten na dat jaar echt herstellen en het geluk samen weer vergroten. Ook waren we bang dat bij ieder geluid wat we maakten weer een melding zou binnen komen.

Mijn jongste zoon Oliver is nu eindelijk in behandeling en het gaat een stuk beter met hem. Hij heeft flinke adhd en is licht autistisch en krijgt nu de juiste behandeling, waardoor hij meer rust heeft gevonden en volledig zichzelf kan zijn. We hebben inmiddels een ander huis gekocht, omdat we ons echt aangetast voelden in onze privacy en een goede nieuwe start wilde hebben met ons gezin.

Ik deel mijn verhaal, omdat ik ook de andere kant wil laten zien wat de impact is van zo’n melding. Bij twijfel altijd eerst een gesprek aangaan en daarna kan je altijd nog een melding maken. Een onterechte melding kan echt mensen en gezinnen kapot maken en hun levensvreugde aanzienlijk verkleinen.

De naam Oliver is fictief, de echte naam van moeder en zoon zijn bekend bij de redactie.

Comments: 1

Post a Comment